ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO La Chişinău a fost deschisă cea de-a treia ediţie a Școlii academice de mediu pentru juriști

15:15 | 17.04.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 17 apr. /MOLDPRES/. Astăzi, a fost dat startul Școlii academice a educației de mediu pentru tineri juriști, ediția a treia – o platformă de schimb de experiență și educație în domeniul legislației de mediu, dedicată studenților/masteranzilor care își fac studiile la specialitățile cu profil juridic. Evenimentul este organizat de către EcoContact în parteneriat cu Ministerul Mediului, Institutul Național al Justiției Facultatea de drept a Universității de Stat din Moldova și Academia „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), cu suportul Suediei, transmite MOLDPRES.  

Prezentă la deschiderea Școlii academice, Aliona Rusnac, secretar de stat la Ministerul Mediului, a declarat că este încântată să participe la acest eveniment, aflat deja la a treia ediție. „Aceasta confirmă sustenabilitatea inițiativei și apreciez mult interesul tinerilor juriști pentru domeniul protecției mediului. Este un domeniu complex și foarte  important, unde implicarea profesioniștilor este crucială pentru promovarea unui viitor sustenabil. Suntem recunoscători Suediei pentru susținerea tinerilor și a promotorilor acțiunilor de protecție a mediului”, a estimat oficialul.

La rândul său, Karin Borovici, șef cooperare pentru dezvoltare din cadrul Ambasadei Suediei la Chișinău, a menționat că „un număr atât de mare de participanţi confirmă interesul sporit al viitorilor specialiști în obținerea de cunoștințe, schimb de experiențe profesionale pe subiecte precum dreptul la un mediu sănătos și curat, cultura protecției mediului, dezvoltarea durabilă și utilizarea responsabilă a resurselor naturale. „Suedia își menține angajamentul de-a sprijini Moldova pe drumul său către integrarea europeană prin intermediul diferitor inițiative de proiecte. Rămânem un partener loial Guvernului Republicii Moldova, Ministerului Mediului și autorităților relevante în obținerea rezultatelor așteptate privind îmbunătățirea și protejarea calității mediului”, a relevat Karin Borovici.

De asemenea, Rodica Ciobanu, reprezentanta Facultăţii de Drept, Departamentul Drept Public
de la Universitatea de Stat din Moldova, a apreciat colaborarea dintre mediul universitar și societatea civilă în vederea explorării unor noi perspective în formarea cadrelor profesionale. „Mă bucur foarte mult că studenții sunt deschiși și implicați, dorind să învețe mai mult decât oferă facultatea, care urmează cu rigoare un curriculum. Acest gen de activități permit să deschidem noi orizonturi, oferindu-vă posibilitatea de a vă regăsi în noi sfere de activitate relevante domeniului juridic”, a opinat Rodica Ciobanu.

Potrivit EcoContact, pe parcursul a trei zile, 35 de studenți/masteranzi și zece formatori: inspectori, specialiști de mediu și avocați, se reunesc într-un schimb de experiență și dezbateri publice cu privire la subiecte ce țin de dreptul la un mediu sănătos, cultura protecției mediului, dezvoltarea durabilă și utilizarea sustenabilă a resurselor naturale. Viitorii juriști vor fi familiarizați cu procesul de soluționare a litigiilor de mediu, participând la procese simulate, și vor învăța metode de argumentare, persuasiune și susținere publică a opiniilor. Totodată, studenții și masteranzii vor avea oportunitatea de a afla mai multe detalii despre activitatea Inspectoratului pentru protecția mediului și a Procuraturii Generale, explică sursa citată.

Programul Școlii academice include atât ore practice, cât și vizite de documentare cu privire la activitatea autorităților de mediu: Agenția de Mediu, Serviciul Hidrometeorologic de Stat și Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice. Școala academică a educației de mediu pentru tineri juriști este un eveniment anual, aflat la a treia ediție și este parte a proiectului O justiție verde pentru un mediu protejat si comunități durabile în Republica Moldova implementat de AO EcoContact cu suportul Suediei.

img24002814

img24002814

img24002814

img24002814

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!