ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

MIDR: Cooperarea moldo-germană consolidează rutele comerciale în cadrul Parteneriatului Estic

17:26 | 17.04.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 17 apr. /MOLDPRES/. Un nou proiect regional de cooperare tehnică, cu genericul „Consolidarea rutelor comerciale durabile și digitale, și a conceptelor logistice între țările Parteneriatului Estic și cu UE”, a fost lansat ieri la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR). Acesta este destinat managerilor și experților tehnici din instituțiile publice, precum și personalului din întreprinderi, în special IMM-uri, din cadrul sectoarelor de comerț, transport și logistică, transmite MOLDPRES. 

Prin modernizarea infrastructurii și a practicilor comerciale, proiectul încearcă să deblocheze potențialul comercial al regiunii, să promoveze creșterea economică și să acorde prioritate sustenabilității mediului. Secretarul general adjunct la MIDR, Eugen Harabara, a exprimat mulțumiri Guvernului Federal al Germaniei și GIZ Moldova pentru suportul continuu în dezvoltarea țării și a salutat lansarea proiectului, menționând că acesta răspunde necesităților critice într-o perioadă în care consolidarea capacităților instituționale și logistice în domeniul transporturilor este imperativă.

„Această inițiativă este un reper important pentru avansarea noastră în procesul aderării la UE, prin integrarea practicilor sustenabile și digitale, și alinierea acestora la standardele europene. Suntem recunoscători pentru oportunitatea de a lucra împreună cu partenerul nostru german, iar prin acest proiect vrem să setăm un spațiu important de colaborare și inovare pentru a crește reziliența și transformarea în regiune, dar și în Moldova”, a subliniat Eugen Harabara. 

La rândul său, Margret Uebber, ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova a menționat că „prin intermediul acestui proiect se va contribui la o dezvoltare dinamică și sustenabilă pentru regiunea țărilor PaE și UE. Acesta își propune să fortifice potențialul comercial, să promoveze creșterea economică și să prioritizeze sustenabilitatea în domeniul mediului prin accelerarea unui viitor mai verde și interconectat pentru toți”.

„Prin eforturile noastre colective, avem posibilitatea de a remodela peisajul comerțului în regiune și în special în Moldova, promovând inovația, eficiența și incluziunea. Haideți să profităm de acest moment pentru a crea un impact de durată și pentru a crea legături mai puternice dincolo de granițe”, a estimat Claudia Hermes, director de țară GIZ Moldova.

Proiectul este finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei împreună cu Cancelaria de Stat și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova.

img24002816

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!