ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO La USM a fost inaugurată o expoziție-omagiu adusă studenților ucraineni care și-au pierdut viața în război

17:44 | 19.04.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 19 apr. /MOLDPRES/. O expoziție cu genericul „Diplome neemise” – un omagiu adus studenților ucraineni ale căror vieți au fost curmate de agresiunea militară a Rusiei în Ucraina, a fost lansată astăzi la Universitatea de Stat din Moldova informează MOLDPRES.

Poveștile a 40 de studenți ucraineni care și-au pierdut viața în lupta pentru libertatea țării lor sunt prezentate într-o expoziție internațională, „Diplome Neemise”, care a ajuns și în Republica Moldova. Proiectul este un omagiu adus tinerilor reduși la tăcere de războiul necruțător al Rusiei împotriva Ucrainei.

La eveniment au participat Jānis Mažeiks, Ambasador, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Marko Șevcenko, ambasadorului Ucrainei la Chișinău, Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării, Vladimir Dolghi, prorector pentru activitatea economico-financiară și relaţii internaţionale, Universitatea de Stat din Moldova, Dmitrii Lecartev, liderul Congresului Național al Ucrainenilor din R. Moldova, profesori și studenți.

Solicitat de agenție, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun a menționat că aceasta este o expoziție foarte importantă, care ne îndeamnă să nu uităm și să păstrăm vie memoria celor care au murit din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

„E vorba de tineri în floarea vârstei, care aveau viitorul înainte, viața cărora a fost curmată în mod brutal din cauza unui război brutal. Este o reamintire pentru noi a valorilor pentru care luptăm și pentru care trebuie să luptăm ca societate. În același timp, este o reamintire a sacrificiului pe care îl fac ucrainenii zi de zi pentru siguranța Republicii Moldova. Noi astăzi trăim în liniște și pace, datorită inclusiv tinerilor ucraineni care mor zi de zi pe front, sau a civililor care mor, fiind uciși de obuzele rusești și aceasta este o datorie pe care o avem întotdeauna în raport cu poporul ucrainean. Să nu uităm și intensitatea acelor sentimente pe care le-am trăit cu toții de la începutul războiului, s-o păstrăm vie și să fie clar pentru ce luptăm, care sunt opțiunile și să nu ezităm în a face tot posibilul să aducem R. Moldova într-un spațiu al păcii și prosperării în Uniunea Europeană”, a subliniat  Dan Perciune.

La rândul zău, Ambasadorul Ucrainei în R. Moldova, Marko Șevcenko a afirmat că cei peste 40 de tineri au devenit victime ale invaziei rusești și diplomele lor au rămas neemise. „Unii dintre ei au fost uciși în casele lor, alții – pe câmpul de luptă”, a mai spus oficialul ucrainean.

Potrivit Ambasadorului Jānis Mažeiks, șef al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, acesta este un eveniment despre trecut și viitor. „Are un element de comemorare a tinerilor care au murit, fie apărând țara lor, fie dormind în casele lor sau în drum spre activitățile lor zilnice. Al doilea element ține de viitor, pentru că tinerii sunt viitorul țărilor noastre și datoria noastră este să sprijinim viitorul R. Moldova, Ucrainei, Uniunii Europene și să sperăm ca acest război să se termine cât mai curând posibil cu victoria Ucrainei, pentru ca să începem să reconstruim Ucraina și să construim relațiile între țările noastre în baza dreptului internațional”.

Lansată oficial astăzi în Republica Moldova, expoziția „Diplome neemise” este o inițiativă internațională ce aduce în prim plan sacrificiul și rezistența a 40 de studenți ucrainieni, ale căror vieți au fost abrupt curmate de agresiunea militară nejustificată a Rusiei în Ucraina. Expoziția nu este doar o colecție de istorii și fotografii, ci un tribut adus celor care și-au dedicat viața și aspirațiile pentru idealul libertății și păcii. În urma agresiunii rusești, cei 40 de tineri și-au găsit sfârșitul prematur, dar nu și-au pierdut însăși semnificația și impactul asupra lumii. Fiecare diplomă neemisă reprezintă nu doar un vis întrerupt, ci și un simbol al luptei fiecărui tânăr pentru independența Ucrainei.

Odată cu lansarea sa la nivel internațional în anul 2023, expoziția „Diplome neemise” a fost expusă în 24 de țări și a fost gazduită de peste 110 universități din întreaga lume. Scopul expoziției este de a educa și sensibiliza publicul larg în raport cu tragedia războiului și impactul devastator pe care îl are acesta asupra celor care și-au pierdut viața și a familiilor lor. În același timp, expoziția este un act de solidaritate și sprijin pentru poporul ucrainean în lupta lor pentru libertate și demnitate.

Pe parcursul lunii aprilie și mai 2024, expoziția „Diplome neemise” va fi expusă în Republica Moldova, în cadrul unor evenimente publice și în mai multe universități din țară, printre care: Universitatea de Stat din Moldova (Chișinău, str. Mateevici 60); Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (str. Pușkin 38); Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul (Piața Independenței 1).

img24002892

img24002892

img24002892

img24002892

img24002892

img24002892

img24002892

img24002892

img24002892

img24002892

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!