ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Dorin Recean a transmis un mesaj în contextul Zilei comemorării victimelor foametei din 1946-1947

09:56 | 20.04.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 20 apr. /MOLDPRES/. „Astăzi ne amintim cu durere de cel mai traumatizant fenomen din istoria recentă a ţării noastre, despre care istoricii spun că a fost mai cumplit decât deportările în masă, după numărul de vieți omenești pierdute în timp de pace”. Afirmațiile au fost făcute de șeful Executivului, Dorin Recean, în contextul Zilei comemorării victimelor foametei din 1946-1947, comunică MOLDPRES.

„Chin, suferință și deznădejde – asta au simțit sute de mii de oameni nevinovați de toate etniile în timpul foametei organizate de autoritățile sovietice din anii 1946–1947 - o rană cumplită care nu se va vindeca niciodată complet. Foametea necruțătoare, impusă cu brutalitate și folosită de regimul comunist ca instrument de opresiune și control imediat după cel de-al doilea război mondial, a dus la moartea a peste 123 de mii de oameni din toate regiunile țării. Alte circa 400 de mii de persoane au fost afectate grav de malnutriţie, dar au supravieţuit”, a scris premierul.

El a specificat că astăzi „ne amintim cu durere de cel mai traumatizant fenomen din istoria recentă a ţării noastre, despre care istoricii spun că a fost mai cumplit decât deportările în masă, după numărul de vieți omenești pierdute în timp de pace”. „Responsabilitatea noastră este să păstrăm memoria acelor oameni, să consolidăm pacea și democrația, și să facem tot ce ne stă în putință pentru a construi o societate dezvoltată, în care cetățenii sunt respectați și protejați”, a conchis Dorin Recean.

R. Moldova marchează Ziua comemorării victimelor foametei din 1946-1947 în a treia sâmbătă din aprilie. Această dată a fost aprobată de Guvern în 2022, pentru ca astfel să fie restabilită memoria celor peste 200.000 de victime ale foametei – o foamete artificială creată de regimul sovietic comunist.

img24002905

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!