ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Igor Grosu: „În numele celor care au trecut prin foametea organizată din anii 1946-1947, să nu uităm această perioadă întunecată a trecutului nostru”

11:24 | 20.04.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 20 apr. /MOLDPRES/. „De doi ani, în cea de-a treia sâmbătă a lunii aprilie este marcată Ziua de comemorare a victimelor foametei organizate din anii 1946-1947. În numele celor care au trecut prin acele zile cumplite, să nu uităm această perioadă întunecată a trecutului nostru”. Afirmațiile au fost făcute de speakerul, Igor Grosu, în contextul Zilei comemorării victimelor foametei din 1946-1947, comunică MOLDPRES.

„Doar aşa vom înţelege mai bine istoria, vom înţelege prin ce suferinţe au trecut străbuneii, buneii şi părinţii noştri, indiferent de ce limbă vorbeau, de ce convingeri aveau, de ce vârstă aveau, fiindcă în acele luni de groază au avut de suferit în primul rând cei mai vulnerabili, copiii şi vârstnicii. Doar aşa vom reînnoda firele date uitării ale trecutului, din care este ţesută memoria colectivă a neamului nostru. Pentru aceasta trebuie să vorbim despre acea foamete groaznică organizată de regimul comunist din Rusia Sovietică pe care au îndurat-o sute de mii de oameni”, a opinat Grosu.

Șeful legislativului a menționat că recent a participat la o triplă lansare de carte, la care am auzit povești cutremurătoare din acea perioadă. „Și aici vorbim de oamenii noștri din Sudul Basarabiei care au fost cel mai tare afectați. În aceste cărți (Cartea foametei de Larisa Turea; Cu ochii celuilalt de Nicolaie Rusu; Crucea Pământului de preot Analol Cristea) supravieţuitorii își amintesc cu groază împrejurările de după război”, a spus Grosu.

El a specificat că pe parcursul lunii curente, teatrul Luceafărul are un turneu prin țară unde joacă spectacolul de teatru documentar „1946”. „Este o piesă cutremurătoare care trebuie văzută de fiecare cetăţean al acestei ţări. Este de datoria noastră să vorbim despre foamete, despre deportări, despre toate atrocitățile pe care le produce orice regim autoritar și dictatorial din toate timpurile”, a conchis oficialul.

R. Moldova marchează Ziua comemorării victimelor foametei din 1946-1947 în a treia sâmbătă din aprilie. Această dată a fost aprobată de Guvern în 2022, pentru ca astfel să fie restabilită memoria celor peste 200.000 de victime ale foametei – o foamete artificială creată de regimul sovietic comunist.

img24002907

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!