ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pictorița Eugenia Munteanu și-a vernisat lucrările la un muzeu din Cimișlia

10:41 | 22.04.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 22 apr. /MOLDPRES/. O expoziție cu genericul „Revelația sinelui prin arta decorativă” a artistului plastic Eugenia Munteanu a fost vernisată recent la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă din orașul Cimișlia, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Eugenia Munteanu a afirmat că expoziția cuprinde 34 de lucrări, realizate în ulei pe pânză, în acril pe pânză, hârtie și carton și șase fotografii. „Este prima mea expoziție personală. Am decis s-o vernisez la Cimișlia, baștina mea. Majoritatea lucrărilor sunt pictate în orașul Malaga, Spania, baștina lui Picasso, unde în 2023 m-am aflat timp de patru luni în cadrul programului de mobilitate academică  Erasmus, finanțat de Uniunea Europeană, participând la un curs de pictură contemporană. Acolo am studiat estetica, istoria artelor, fotografia și pictura contemporană. Am obținut această bursă în cadrul unui concurs, fiind studentă la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, unde urmează să-mi iau licența în domeniul istoriei și teoriei artei. Lucrările expuse sunt realizate în stil abstract și expresionist”, a precizat autoarea.

În debutul manifestării, jurnalistul și muzeograful Ion Ciumeică, președintele Fundației Culturale Regionale „Mihai Eminescu”, a menționat între altele, că lucrările expuse sunt foarte reprezentative. „Eugenia Munteanu este o artistă care iubește foarte mult florile. Iar dacă este floarea, sunt și culorile. Veți vedea aici foarte mult verde, care simbolizează învierea naturii, primăvara, veți vedea mult roșu, care înseamnă căldură, soare, vară, mult galben, veți vedea auriu, ceea ce înseamnă toamnă și veți vedea mult albastru, ceea ce înseamnă al patrulea anotimp - iarna. Este și culoarea albă, ceea ce înseamnă lumină, ziua, speranță de viață. Dar în multe lucrări veți vedea și negru, care înseamnă noapte, întuneric, un sfârșit de cale, ca să nu zic încheierea ciclului vieții”, a subliniat Ion Ciumeică.

Eugenia Munteanu s-a născut pe 27 februarie 1982 în orașul Cimișlia. A studiat la Școala de Arte din Cimișlia, specializarea Arte Plastice. Pasionată de estetica formelor și a texturii, în 2000 artista este admisă la Universitatea Tehnică a Moldovei, iar în 2004 obține o diplomă în Inginerie Tehnologică, Industria Ușoară. În 2020 revine la bazele artelor vizuale, fiind admisă la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) din Chișinău, Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design. Studiul picturii și intenția de a se forma în Istoria și Teoria Artelor Plastice include în portofoliu său și participarea la cea de-a 8-a ediție a expoziției concurs de arte plastice dedicată Zilelor Culturii Poloneze din Moldova în octombrie 2020 și 2023.

În 2024 a participat în cadrul proiectului Artcor Young Artist Auction, iar în februarie - martie a acestui an a participat la două expoziții în cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice: prima a fost DRAGOexhibition - Prima Dragoste, Jazz, iar a doua a constituit expoziția - concurs „Mărțișor”, în urma căreia a fost premiată cu Diplomă de Excelență. Lărgindu-și în continuare orizonturile artistice, s-a alăturat programului de mobilitate Erasmus în 2023, participând la un curs de pictură contemporană în orașul Malaga, Spania. Acest mediu academic și artistic divers reflectă dedicarea ei pentru explorarea și stăpânirea diferitelor fațete ale artei.

Expoziția va fi deschisă până la 19 mai.

img24002915

img24002915

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!