ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O interpretă originară din R. Moldova a obținut două premii la un festival internațional din Londra

10:51 | 22.04.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 22 apr. /MOLDPRES/. Soprana lirică Isabelle Haile, originară din R. Moldova, stabilită la Londra, Marea Britanie, a obținut zilele acestea premiul II și premiul simpatia publicului la Festivalul-concurs Internațional de muzică barocă Handel, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Tania Chiriță, mama cântăreței, a menționat că Isabelee Haile a interpretat patru piese: Tecum principio (Dixit Dominus, WHV 232), So shall the lute and harp (Judas Maccabeus, HWV 64), Credete al mio dolore (Alcina HWV 34) și Un pensiero nemico di pace (Il Trionfo HWV 46a).

„Este un prestigios festival-concurs de canto. Inițiat în 2002, concursul s-a aflat la cea de-a 23-a ediție, constituindu-se într-un regal al muzicii baroce, scrise de celebrul compozitor Georg Friedrich. De-a lungul anilor, finaliștii acestui concurs, cinci la număr din cei 250 înscriși, au făcut cariere strălucite pe palierul muzicii baroce. Festivalul-concurs se desfășoară sub bagheta directorului Laurence Cummings, dirijor și clavecinist notoriu”, a precizat Tania Chiriță.

Isabelle Haile s-a născut la 25 martie 1992 la Chișinău. Și-a făcut studiile la Liceul român-englez „Ion Creangă”, clasa muzicală, unde a cântat în Corala „Vocile Primăverii”, avându-l ca profesor de canto pe dirijorul Ștefan Andronic. Concomitent, a studiat pianul la Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu”, profesoară – Tatiana Monastârschi. La vârsta de 15 ani, s-a stabilit în Italia, la Roma, unde a făcut două școli de canto: la Accademia „Santa Cecilia”, cea mai veche școală de muzică din Europa, fondată în secolul XVII și la ARAMUS (o asociație romană de muzică de pe lângă Basilica Santa Maria degli Angeli e dei Martiri.

Isabelle Haile a absolvit un master cu mențiune ca vocalistă la Royal Academy of Music în 2020, fiindu-i  acordat un DipRAM pentru remarcabilul recital, susținut în opt limbi, de absolvire a instituției. Interpreta a fost bursieră a Academiei Bach din Londra și a colaborat cu dirijori precum John Butt, Philippe Herreweghe, Masaaki Suzuki și Iain Ledingham.

Fiind pasionată de muzica barocă timpurie și de mijloc, Isabelle e deținătoarea Premiului Special „Provincia di Roma” la Concursul Internațional de Muzică Sacră din 2014. Conaționala noastră cântă cu ansambluri precum London Voices, Sarum Consort, Sonoro, Eboracum Baroque și Lerion Consort și este solistă a Corului de Tineret din Londra. În 2021, Isabelle a debutat la Festivalul de la Brighton într-o reprezentație a lui Couperin „Leçons de Ténèbres”. În calitate de membru Chineke!Voices, Isabelle a înregistrat un CD cu muzică de Vicente Lusitano - primul compozitor de origine africană care a fost lansat în Europa. Cu London Voices, ea interpretează muzică pentru coloana sonoră a producțiilor cinematografice și pentru antologii de muzică corală, lansate de Oxford University Press.

În noiembrie 2022, Isabelle a înregistrat primul său ciclu de cântece contemporane solo de Bernard Hughes și Chinwe D John în colaborare cu pianistul  deținător al premiului Grammy, Christopher Glynn, iar albumul a fost lansat în octombrie trecut. În 2023, Isabelle a cântat în corul Operei Naționale Engleze, în spectacolul „Carmen” și a debutat la Opera din Zurich în „Lecții de dragoste și violență” de George Benjamin. Înainte de a se deda carierei de cântăreață, Isabelle a studiat Economie și Finanțe la Universitatea „Queen Mary” din Londra. Proiectele viitoare includ spectacole cu Sarum Consort și Sonoro în primăvara/vara anului curent.

img24002916

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!