ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitoarea Moni Stănilă a editat o antologie de versuri

11:29 | 22.04.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 22 apr. /MOLDPRES/. O antologie de versuri intitulată „Cartea Prutului”, realizată de scriitoarea Moni Stănilă, redactor-șef al Editurii „Prut Internațional”, a apărut recent la Chișinău, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Moni Stănilă a afirmat că antologia cuprinde versuri semnate de Vasile Romanciuc, Marcela Benea, Iulian Filip, Ianoș Turcanu, Nicolae Popa, Irina Nechit, Vitalie Raileanu, Silvia Caloianu, Angelina Popovici, Dumitru Crudu, Vitalie Vovc, Alexandru Vakulovski, Ivan Pilchin, Maria Pilchin, Maria Ivanov, Augustina Visan și Moni Stanilă.

„La împlinirea a 30 de ani de activitate, reflectând la curgerea timpului ca la cea a apelor și neascunzând vreodată că numele editurii noastre vine de la râul care a unit sau a despărțit, în funcție de momentele istorice, aceeași cultură românească, am convenit să realizăm o antologie a autorilor noștri, care să includă o parte din poemele ce invocă sau evocă, direct sau aluziv, râul Prut”, a subliniat scriitoarea.

Moni Stănilă s-a născut în Tomești, județul Timiș, România, în 1978. A studiat teologie ortodoxă la Universitatea din Timișoara și cea din Sibiu. Din 2010 trăiește la Chișinău și conduce împreună cu Alexandru Vakulovski cenaclul literar „Republica” al Bibliotecii Municipale „B.P. Hașdeu”. A publicat jurnalul de convertire „Iconostas”(2007), volumele de poezie „Postoi parovoz. Confesiunile dogmatistei” (2009), „Sagarmatha”  (2012), „Colonia fabricii” (2015), „O lume din evantaie, pe care să nu o împarți cu nimeni” (2017) și romanul „Al 4-lea” (2013). A mai publicat o carte pentru copii, „Războiul solomonarilor (2018), și romanul biografic „Brâncuși sau cum a învățat țestoasa să zboare” (2019). O parte dintre poemele sale au fost traduse în franceză, germană, engleză, suedeză, rusă, azeră, catalană, turcă, maghiară ș.a

În 2011, Moni Stănilă a fost distinsă cu Premiul Ministerului Culturii din Republica Moldova pentru volumul „Postoi parovoz. Confesiunile dogmatistei”, în cadrul Salonului Internațional de Carte (SIC), în 2013, cu premiul aceluiași minister pentru cartea „Sagarmatha”, Premiul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”, pentru volumul „Colonia fabricii”, în cadrul SIC, cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova, literatură pentru copii, pentru cartea „Războiul solomonarilor” (2019) și cu alte premii literare.

img24002917

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!