ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

261 de plângeri privind eventuale fapte de discriminare au parvenit anul trecut la Consiliul pentru egalitate

13:08 | 23.04.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 23 apr. /MOLDPRES/. În anul 2023, Consiliul pentru egalitate a recepționat 261 de plângeri privind eventuale fapte de discriminare. Datele au fost prezentate la ședința Comisiei parlamentare drepturile omului și relații interetnice, comunică MOLDPRES.

Datele prezentate de Consiliu arată că 55% dintre autorii plângerilor sunt bărbați. De asemenea, numărul locuitorilor din mediul rural, care s-au plâns de presupuse fapte de discriminare, este în descreștere. Cele mai multe dintre cereri au fost scrise în limba română, 70 în limba rusă, iar o plângere recepționată a fost scrisă în limba engleză.

Conform sursei citate, în urma examinării plângerilor, Consiliul pentru egalitate a constatat faptul discriminării doar în 27 dintre ele. În restul cazurilor, plângerile au fost declarate inadmisibile, pentru că nu întruneau elementele constitutive ale discriminării.

Faptele de discriminare constate au vizat accesul la bunuri și servicii disponibile publicului, câmpul muncii, lezarea demnității sau justiția. Comparativ cu anii precedenți, în anul 2023 nu au fost emise decizii de constatare în domeniul educației.

Raportul mai conține informații despre implementarea recomandărilor formulate de Consiliul pentru egalitate în 2022. Respectiv, din 95 de recomandări, doar 21% au fost implementate, iar 50% au fost contestate.

Raportul Consiliului pentru egalitate privind situația în domeniu prevenirii și discriminării în Republica Moldova pentru anul 2023 va fi prezentat și în plenul Parlamentului.

img24002967

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!