ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cauză penală inițiată pentru contrabandă. Organele de drept au ridicat la Aeroport peste 20 mln de lei destinați finanțării ilegale a unor partide politice

14:48 | 23.04.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 23 apr. /MOLDPRES/. Organele de forță au ridicat peste 20 milioane de lei în urma desfășurării a 135 de percheziții la Aeroportul Internațional Chișinău și 27 percheziții pe teritoriul țării. Banii au fost introduși în Republica Moldova prin contrabandă de mai mulți curieri și erau destinați pentru finanțarea ilegală a unor partide politice din surse tenebre, în interesul unui grup criminal. Informațiile au fost prezentate astăzi de șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, în cadrul unei conferințe de presă susținută în comun cu procurorul - șef interimar al PCCOCS, Victor Furtună și șeful adjunct al Departamentului Venituri și Control Vamal, Viorel Doagă, informează MOLDPRES.

Potrivit șefului IGP, curierii sunt cetățeni ai Republicii Moldova, au o vârstă înaintată și sunt preponderent din UTA Găgăuzia. „Aceștia conlucrează cu ancheta. Pentru tranzitarea banilor, persoanele primeau de la 300 la 500 de euro. Banii erau transmiși beneficiarilor direct la aeroport sau în mijloacele de transport în drum spre casă. Acțiunile au tangență cu lansarea unei viziuni politice la Moscova, fapt demonstrat și de bunurile ridicate în procesul de investigații”, a spus Viorel Cernăuțeanu.

La rândul său, procurorul - șef interimar al PCCOCS, Victor Furtună, a remarcat că pe acest caz a fost inițiat un dosar pentru acțiuni de contrabandă. „Organul de drept s-a autosesizat întrucât suma introdusă depășea limita legală ce poate fi nedeclarată organului vamal. Pe acest caz au fost desfășurate în total 150 de percheziții. Au fost ridicate 62 de mii de ruble, 3.070 de euro și 1.111.340 de dolari SUA. În plus, au fost ridicate 128 de telefoane. Nicio persoană nu a fost reținută”, a afirmat Victor Furtună.

Totodată, în materialele video publicate de organele de drept din timpul perchezițiilor sunt prezentate materiale promoționale cu simbolurile noului blocul creat la Moscova - „Victorie”.

Acțiunile de urmărire penală pe acest caz continuă pentru stabilirea tuturor persoanelor implicate.

img24002973

img24002973

img24002973

img24002973

img24002973

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!