ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Gala premiilor naționale GALEX şi-a desemnat câștigătorii

17:04 | 23.04.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 23 apr. /MOLDPRES/. Ministerul Culturii, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în colaborare cu Liga Bibliotecarilor din Republica Moldova „Alexe Rău”, a organizat astăzi, tradiţional, de Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor, precum şi de Ziua Bibliotecarului, Gala Laureaților Premiilor Naționale GALEX, ediția a XIII-a, informează MOLDPRES.

Este o manifestare importantă în lumea bibliotecară, având drept obiectiv promovarea și stimularea activității bibliotecarilor, dar și a persoanelor fizice și juridice, care prin acțiunile lor, susțin dezvoltarea bibliotecii ca structură infodocumentară de importanță strategică, fiind cel mai important serviciu civil de stocare și difuzare a informației dintr-o comunitate și în numele comunității.

Solicitată de agenție, Elena Pintilei,directorul BNRM, președintele Asociației Bibliotecarilor din Moldova a menționat că pe parcursul mai multor ani, Biblioteca Națională a organizat acest eveniment, o gală a prietenilor BNRM, care pune în valoare activitatea instituției, a bibliotecarilor și a partenetrilor.

„Această gală este inițiată în parteneriat cu Liga Bibliotecarilor din Moldova, parte a societății civile profesionale, care implementează proiecte, susține Biblioteca Națională prin a atrage rerusurse financiare din exterior. Anul acesta, dat fiind faptul că am avut și un an special postpandemic, un an în care chiar am implementat foarte multe proiecte și avem ce spune colegilor noștri, precum și comunității despre activitatea noastră, vom pune în valoare colegii, biibliotecarii noștri, instituțiile care ne-au fost alături și de ce nu? – și acele organisme internaționale, care au investit în Biblioteca Națională și în care punem speranța că ne vor susține în continuare”, a precizat Elena Pintilei.

Prezent la eveniment, ministrul Culturii, Sergiu Prodan i-a felicitat pe participanții la manifestare cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții și a dreptului de autor și cu cea a Zilei Naționale a Bibliotecarului.

„Aș vrea să menționez un lucru extrem de important. Mă gândeam acum la liniștea bibliotecii. Iată în această sală cu acustica respectivă orice zgomont este deranjant. Deranjant pentru că tulbură liniștea sălii din bibliotecă, și liniștea sufletului acelei persoane care se află în această sală. În aceste vremuri extrem de tulburi, liniștea sufletească și analiza în pacea anterioară, în liniștea bibliotecii pentru fiecare dintre noi este extrem de importantă. Pentru că în acest torent de hărmălaie, de dezinformare, de agresiune verbală, cu minciuni spuse fără drept de replică, este extrem de important ca fiecare om să știe că există un loc unde el se poate reculege, să poată gândi, poate auzi un gând clar pronunțat și poate lua deciziile corecte. Cel mai important lucru în acest an pentru noi toți este ca bibliotecile să-și afirme încă o dată rolul de lider al promovării informației corecte, al promovării bunului simț și a liniștii interioare pentru fiecare om, pentru ca el să poată cu discernământ să-și aleagă calea pentru viitor. Pentru că în acest an R. Moldova, și nu doar R. Moldova, cred că o lume întreagă are de luat niște decizii, care vor marca nu doar generația noastră, ci generații înainte, în parte. Și aici nu este vorba doar de bunăstare, nu este vorba doar de profit și de interes, nu este vorba de Mamona, este vorba de cele sfinte și, din punct de vedere cultural, anume biblioteca este templul adevărului și al bunului simț”, a subliniat ministrul Sergiu Prodan.    

Premiul național GALEX „Cel mai bun om politic susținător al bibliotecilor” a fost acordat lui Tadas Valionis, Ambasadorul Littuaniei în R. Moldova, iar premiul „Cel mai bun fondator de biblioteci” - Cristinei Țurcanu, șefa Direcție Cultură, Turism, Tineret și Sport a Consiliului Raional Drochia. Premiul „Cel mai bun scriitor promotor al cărţii şi lecturii” i-a revenit  Ninei Corcinschi, critic literar, doctor habilitat în filologie, conferențiar universitar, director al Institutului de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” al Ministerului Educației și Cercetării, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova și din România. Premiul „Cel mai bun editor susţinător al bibliotecilor” a fost oferit lui Eduard Potîngă, fondator și director al Editurii „Lexon-Plus”.

Cu premiul „Cel mai bun promotor şi susţinător al bibliotecilor, cărţii şi lecturii în mass-media” a fost distins Anatol Fornea, caricaturist, jurnalist și prezentator TV din Republica Moldova, cu premiul „Cel mai generos mecena al bibliotecilor” - Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid), România, cu  premiul „Cel mai bun prieten - filantrop al Bibliotecii Naţionale” - Natalia Cernîșeva, curator, Galeria de Stat „Tretiakov” din Moscova  și cu premiul „Cel mai bun susținător al politicilor și programelor de valorificare a moștenirii culturale” - Maria Șleahtițchi, critic literar, poetă, eseistă, dramaturg, doctor habilitat în filologie, cercetător ştiinţific, director al Muzeului Național al Literaturii Române din Chișinău.

Elena Pintilei, director general al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, a luat premiul „Cel mai bun manager al anului 2023 din Biblioteca Națională Republicii Moldova”, Natalia Ghimpu, specialist principal, Secția Dezvoltare în biblioteconomie și știința informării – premiul „Cel mai bun bibliotecar al anului 2023 din Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, și  Elena Negoiță, directorul Bibliotecii Publice Raionale „Mihai Eminescu”, Fălești - premiul „Cel mai bun bibliotecar al anului 2023 din Sistemul Național de Biblioteci”.   

Premiul „Cel mai bun proiect biblioteconomic” i-a revenit Proiectului „Îmbunătățirea capacității instituționale a Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, inclusiv a serviciilor oferite publicului”, coordonator de proiect Veronica Borș, director adjunct, Direcţia Comunicare și Tehnologia Informaţiei. Premiul „Cea mai bună bibliotecă – promotor al tehnologiilor informaționale” a fost obținut de către Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, director general - Eugenia Bejan și Biblioteca Publică Raională „Mihai Eminescu”, Rezina, director - Galina Davîdic.

Premiul GALEX a fost instituit în 2010, denumirea acestuia fiind compusă din primele litere ale numelor lui Gavriil Bilevici și Alexe Rău, doi foști distinși directori ai Bibliotecii.

img24002977

img24002977

img24002977

img24002977

img24002977

img24002977

img24002977

img24002977

img24002977

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!