ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un spectacol de Tudor Mușatescu va avea loc la Chișinău

20:51 | 24.04.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 apr. /MOLDPRES/. La Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale” din Chișinău va avea loc vineri, 26 aprilie, la ora 18.30, spectacolul „…Escu” de Tudor Mușatescu, o coproducție a instituției-gazdă și a Teatrului „Stela Popescu” din București, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Alexandru Grecu, directorul instituției a menționat că această colaborare, deja tradițională, evidențiază consolidarea în timp a unei conexiuni culturale între cele două capitale, oferind publicului o experiență teatrală memorabilă. „Un aspect notabil al colaborării este schimbul de spectacole și regizori între cele două teatre, fapt care a condus la o distribuție mixtă în cadrul spectacolului „…Escu”. Actorii de pe ambele maluri ale Prutului aduc pe scenă un amalgam de talent și măiestrie, constituind un câștig comun atât pentru teatre, cât și pentru actori. Este vorba de un proiect de lungă durată. În cadrul acestuia sunt antrenați 15 actori din Chișinău și 15 - din București, lucrători de scenă - în total, peste 40 de persoane”, a precizat Alexandru Grecu.

Potrivit organizatorilor, regizat de Alexandru Grecu și Cristian Șofron, spectacolul este o reprezentație remarcabilă, evidențiind entuziasmul actorilor și efortul lor intens în timpul repetițiilor. În acest spectacol  rolul central este jucat de cunoscutul actor român Pavel Bartoș. Piesa de teatru explorează satiric cercurile politice din Bucureștiul interbelic, ilustrând tembelismul, mitocănia, corupția și politicianismul găunos. Personajul principal, Decebal Necșulescu, satirizează traseismul politic, reflectând un peisaj în care soarta țării pare să fie negociată ca o marfă pe o tarabă.

În aceeași zi, la ora 18.00, Teatrul Național „Mihai Eminescu” va oferi publicului spectacolul „Aveți ceva de declarat?”, montat de Petru Hadârcă după piesa „Puricele în ureche”, scrisă de comediograful francez Georges Feydeau. Potrivit regizorului, este vorba de o comedie clasică, scrisă de cel mai jucat autor la ora actuală. „De data aceasta ne-am propus să punem în scenă o comedie pe situații. Sunt împătimit de Caragiale, iar Georges Feydeau a fost predecesorul său. Mesajul spectacolului ne vorbește despre faptul că viața e frumoasă și fiecare clipă trebuie s-o trăim după cum ne spune buna dispoziție de dimineață. Prin această comedie am decis să lăsăm problemele sociale într-o parte și să aducem o sărbătoare pentru spectatori”, a precizat Petru Hadârcă.

Teatrul Național „Eugene Ionesco” readuce în scenă vineri, la ora 18.30, spectacolul „O istorie foarte simplă” de Maria Lado, în regia lui Petru Vutcărău. Potrivit regizorului, piesa este un spectacol despre relația părinți-copii, iubire interzisă și oameni care au încetat să mai viseze. De ce e simplă istoria? Pentru că se iubesc doi tineri: ea - singura fiică a unui cuplu înstărit, el - orfan de mamă și cu un tată alcoolic. Dragostea le este, evident, interzisă - un soi de Romeo și Julieta contemporan.

Tot vineri, la ora 19.00, Teatrul „Luceafărul” va prezenta spectacolul „12 oameni furioși” după un text de scriitorul american Reginald Rose, adaptat de Liliana Popușoi, în regia lui Slava Sambriș. Spectacolul încearcă să răspundă la întrebarea: care e comportamentul nostru în situațiile când viața unui om depinde de noi?

img24003017

img24003017

img24003017

img24003017

img24003017

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!