ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul simplifică cerințele de participare la licitațiile publice pentru producătorii de energie verde

11:31 | 25.04.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 25 apr. /MOLDPRES/. Guvernul a aprobat ieri modificări la Regulamentul privind desfășurarea licitațiilor pentru oferirea statutului de producător eligibil. Potrivit lui Andrei Grițco, secretar de stat general al Ministerului Energiei, noul Regulament va simplifica și debirocratiza cerințele de participare, procedurile de organizare și desfășurare a licitațiilor de oferire a statutului de producător eligibil mare, adresată doritorilor de a investi, de a construi și opera parcuri fotovoltaice și eoliene de capacități mari, transmite MOLDPRES.

Capacitatea totală instalată, care urmează a fi licitată este de 105 MW pentru parcuri eoliene, și 60 de MW pentru parcuri fotovoltaice, iar participanții la licitație vor concura pentru oferirea celor mai mici prețuri pentru energia electrică, situate sub prețurile plafon calculate și aprobate de ANRE. „Prin organizarea și desfășurarea licitațiilor ne dorim atragerea investițiilor private în infrastructura națională de generare a energiei electrice în valoare de cca 190 de milioane de euro”, a mai adăugat în ședința de Guvern Andrei Grițco.

Regulamentul mai vine și cu un șir de facilități pentru potențialii investitori. Aceștia vor putea beneficia, pe un termen de 15 ani de un preț fix stabilit în cadrul licitațiilor pentru energia electrică generată.

Premierul Dorin Recean a menționat în context că pentru Republica Moldova creșterea ponderii energiei regenerabile este extrem de importantă, or, asta înseamnă o siguranță mai mare și un cost mai ieftin al energiei pentru cetățenii ţării noastre, dar și pentru mediul de afaceri.

Opinia comunității de afaceri, membre a Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru a fost consultată de Ministerul Energiei, fiind sprijinit în acest proces de Secretariatul Consiliului Economic. În context a fost dezbătută analiza impactului de reglementare a modificărilor propuse pentru Regulament. Totodată, experții Secretariatului și membrii Consiliului Economic au  participat la toate consultările publice, venind cu sugestii de îmbunătățire a proiectului.

Construcția și punerea în funcțiune a centralelor electrice scoase la licitație vor contribui la realizarea angajamentelor Republicii Moldova de a atinge, în anul 2030, o cotă a energiei regenerabile de 27% din consumul final de energie.

img24003029

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!