ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

EcoContact a desfășurat a doua sesiune de instruire pentru un mediu sănătos și justiție verde

15:39 | 26.04.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 26 apr. /MOLDPRES/. EcoContact a organizat o nouă instruire organizațională pentru ONG-uri, beneficiari ai Programului de granturi mici (PGM) „Cetățeni activi pentru un mediu sănătos și Justiție verde”. Scopul activității vizează consolidarea capacităților implementatorilor de granturi, facilitarea schimbului de experiență între participanți, precum și preluarea de noi practici privind protecția mediului și justiția verde atât la nivel național, cât și internațional, transmite MOLDPRES.

Participanții au avut oportunitatea de a se inspira din experiența societății civile din Estonia cu referire la aspecte de implicare activă a părților interesate, acces la justiție și comunicare de mediu, vorbitor fiind Kaidi Tingas, expert în participare publică. Despre alte subiecte a vorbit activista de mediu formatoarea Kertu Birgit Anton, relatând istoria de succes despre cum statul a acționat în judecată și a câștigat cauza pentru suspendarea construcției unei centrale petroliere care costă sute de milioane de euro, iar experta în economie circulară, Kadi Kenk, a împărtășit istoria unei campanii publice de colectare a deșeurilor până la parteneriatul dintre administrațiile publice - ținta: comunități cu zero deșeuri, potrivit EcoContact.

„Evenimentul a favorizat un mediu propice pentru discuții și schimb de idei  între beneficiarii rundelor unu și doi ale PGM pentru ONG-uri. Reprezentanții celor opt organizații neguvernamentale au avut oportunitatea de a-și prezenta progresele privind realizarea granturilor, provocările, inclusiv lecțiile învățate. În context, participanții au fost familiarizați despre etapa pregătirii raportării finale, aspecte de durabilitate și promovarea rezultatelor proiectelor, precum și aspecte de integrare a considerentelor de mediu în planurile strategice de dezvoltare a comunității”, explică sursa citată.

PGM pentru ONG-uri a fost lansat în luna iunie 2023 și vizează susținerea inițiativelor privind soluționarea problemelor de mediu locale, promovarea, sprijinul și facilitarea participării publicului la luarea deciziilor și elaborarea regulamentelor locale cu aspecte de mediu. Activitatea este parte a proiectului „O justiție verde pentru un mediu protejat si comunități durabile în Republica Moldova” implementat de AO EcoContact cu suportul Suediei.

img24003086

img24003086

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!