ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O lecție de patrimoniu a prezentat ministrul Culturii, Sergiu Prodan, la Universitatea de Stat din Moldova

17:21 | 26.04.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 26 apr. /MOLDPRES/. Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a dat curs invitației Universității de Stat din Moldova de a ține, ieri, o „Lecție de patrimoniu”, într-un format nou, care să dea expresie preocupărilor pentru promovarea patrimoniului cultural în sistemul educațional, informează MOLDPRES.

Potrivit unui comunicat de presă al instituției, lecția s-a produs în contextul Conferinței științifice „România-Republica Moldova: Patrimoniu cultural și destin european comun”, eveniment ce reunește cercetători de pe ambele maluri ale Prutului pentru a discuta și analiza aspecte legate de istorie, artă, tradiții și alte domenii relevante pentru patrimoniul cultural comun și pentru evoluția europeană a ambelor state.

Ministrul a vorbit studenților, adunați în Sala de conferințe „Regina Maria” a USM, despre cultura de a prețui moștenirea culturală și istorică a propriului loc, a propriei țări, despre cum protejăm și punem în valoare construcțiile și siturile de patrimoniu, cum le integrăm în circuitele turistice și culturale, și cum transformăm patrimoniul construit într-un factor de creștere economică durabilă.

De asemenea, oficialul s-a referit la exemplele de bune practici în restaurarea și valorificarea patrimoniului construit, cum ar fi Biserica „Adormirea Maicii Domnului” de la Căușeni, alte obiective culturale, restaurate sau conservate pe teritoriul țării, dar a venit și cu exemple de abordări de nepermis și intervenții păguboase asupra construcțiilor cu valoare de patrimoniului.

Sergiu Prodan a menționat faptul că intervenția umană asupra patrimoniului poate fi mai distructivă decât cea a naturii, specificând că în ultimii 30 de ani nu s-a făcut aproape nimic bun în acest domeniu.

„Suntem în situația să schimbăm complet cadrul legal, să adaptăm registrele monumentelor ocrotite de stat și a celor de for public, să inițiem  acțiuni de delimitare a terenurilor acestora, să insistăm asupra înăspririi penalităților pentru cei care sunt de vină pentru distrugerea, de cele mai dese ori intenționată, a clădirilor istorice. O muncă enormă, unde graba – strică. Dar trebuie să facem lucrurile vizionar, legal, viziunea europeană, cea mai indicată în sensul valorificării patrimoniului cultural. Am siguranța că mesajul pe care am vrut să-l transmit studenților, a fost înțeles. Îmi doresc ca tinerii să rămână de acord că, prin cultura de care dăm dovada respectului față de patrimoniu, nu doar protejăm moștenirea noastră culturală, ci și întemeiem un fundament solid pentru o societate mai bogată și mai înțeleaptă în viitor. O societate europeană”, a mai spus ministrul Culturii Sergiu Prodan.

img24003096

img24003096

img24003096

img24003096

img24003096

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!