ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Victor Parlicov: Republica Moldova trece într-o nouă eră de aprovizionare cu gaze naturale

17:24 | 02.05.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 2 mai. /MOLDPRES/. Republica Moldova trece într-o nouă eră de aprovizionare cu gaze naturale, iar după ce Rusia a redus volumul de gaze livrate, țara noastră nu doar a depășit cu succes această situație, dar și a reușit să progreseze pe domeniul diversificării surselor de aprovizionare cu gaze naturale. Declarația a fost făcută de ministrul Energiei, Victor Parlicov, care a discutat cu primarii și antreprenorii din Bălți, transmite MOLDPRES. 

„Am spulberat mitul că cele mai bune prețuri ni le dă Gazprom, pentru că în anul 2023 noi am reușit să economisim consumatorilor noștri 60 milioane de euro, procurând gaze pe piețele europene mai ieftin decât de la Gazprom”, a declarat Victor Parlicov, la întâlnirea cu administrația locală din municipiul Bălți, unde s-a aflat astăzi într-o vizită de lucru.

Victor Parlicov a accentuat că în ultimii doi ani țara noastră a reușit să avanseze pe direcția securității și independenței energetice cu o viteză fără precedent, însă catalizatorul schimbărilor a fost războiul Rusiei în Ucraina.

Ministrul a subliniat că un prim pas în procesul consolidării independenței față de energia de import a fost făcut odată cu sincronizarea sistemului electroenergetic național cu cel european, ENTSO-E, care a asigurat stabilitatea sistemului atunci când Rusia ataca infrastructura energetică din Ucraina.

„Am discutat pe larg despre prioritățile în domeniul eficienței energetice, dar și despre oportunitățile pe care le oferă Guvernul pentru sectorul public și cel privat. În acest context, am împărtășit colegilor din Bălți prioritățile unui nou program, care va permite accesarea finanțărilor pentru performanța energetică a clădirilor publice, dar și despre funcționalitatea Fondului de eficiență energetică în sectorul rezidențial, care va acoperi până la 70% din totalul cheltuielilor necesare pentru realizarea măsurilor de eficiență energetică și valorificarea potențialului de energie regenerabilă”, a spus Victor Parlicov.

În acest sens, ministrul a dat exemplul celei mai înalte clădiri din Bălți, un bloc cu 17 etaje, în care a fost schimbat sistemul de distribuție a agentului termic pe unul orizontal.

Cât ține de valorificarea energiei regenerabile, ministrul a menționat că Republica Moldova ar putea fi prima țară care va demonstra că modelul de industrializare pe energie verde este unul fezabil.

img24003256

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!