ro
Economie
09 Iulie, 2025 / 21:32
/ Acum 5 ore

Facturi mai mici și locuințe cu un consum energetic aproape de zero

Toate clădirile noi construite în Republica Moldova vor trebui proiectate astfel încât să ofere un consum de energie aproape egal cu zero, iar cele existente – în cazul unor renovări majore – vor fi modernizate la același standard, în măsura fezabilității tehnice și economice, transmite MOLDPRES.

Clădirile al căror consum de energie este aproape egal cu zero (NZEB) vor combina o izolație termică performantă cu surse regenerabile de energie, precum panouri solare, dar și se încurajează instalarea pompelor de căldură și a tehnologiei de ventilație cu recuperare de căldură.

Obiectivul este prevăzut în Planul național pentru creșterea numărului de clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero (NZEB) până în anul 2030, care a fost aprobat astăzi de Guvern.

Documentul stabilește o serie de măsuri concrete pentru promovarea construcției de clădiri noi NZEB, dar și pentru transformarea clădirilor existente în clădiri cu performanță energetică foarte ridicată. Prin implementarea acestuia, Republica Moldova își propune să reducă semnificativ consumul final de energie și emisiile de gaze cu efect de seră, în conformitate cu angajamentele asumate în domeniul eficienței energetice și al combaterii schimbărilor climatice.

„În contextul crizelor cu care s-a confruntat Republica Moldova, creșterea performanței energetice a clădirilor este o prioritate națională pentru asigurarea securității energetice a cetățenilor. Clădirile constituie elementul central al politicii privind eficiența energetică, întrucât acestea sunt responsabile pentru aproximativ 50% din consumul final de energie și peste 50% din emisiile de gaze cu efect de seră. Îmbunătățirea considerabilă a eficienței energetice a fondului de clădiri este esențială pentru îndeplinirea obiectivelor strategice pe termen lung privind schimbările climatice”, a declarat Dorin Junghietu, ministrul Energiei.

Costul total estimat pentru punerea în aplicare a planului este de circa 15 milioane de lei, care țin preponderent de costuri de consolidarea capacităților la nivel intern, dintre care 3 milioane vor fi asigurate din bugetul de stat, restul provenind din proiecte externe de asistență tehnică.

Implementarea măsurilor propuse se va realiza în limitele alocațiilor bugetare aprobate, precum și cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, dar și a investițiilor din sectorul privat.