
Impactul înghețurilor și acțiunile de sprijin pentru agricultori, analizate la Guvern. Dorin Recean: „Vom continua să oferim sprijin fermierilor”
Impactul înghețurilor de la începutul lunii aprilie asupra plantațiilor pomicole și viticole și acțiunile de sprijin pentru agricultori au fost analizate astăzi în cadrul unei ședințe desfășurate la Guvern cu participarea premierului Dorin Recean, ministrei Agriculturii și Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga, și a reprezentanților celor mai mari asociații agricole din țară. Prim-ministrul a menționat necesitatea aplicării cât mai eficiente a mecanismului de evaluare a pagubelor și a accentuat că Guvernul va continua să ofere sprijin fermierilor, transmite MOLDPRES.
„Împreună cu ministra Agriculturii Ludmila Catlabuga am avut o discuție cu fermierii și asociațiile de profil despre înghețurile din aprilie, cum au fost afectate plantațiile pomicole și viticole aflate în plină înflorire și ce face Guvernul pentru a sprijini sectorul agricol”, a anunțat Dorin Recean.
Potrivit oficialului, cele mai afectate plantații sunt cele de caise, cireșe și piersici. Ministerul Agriculturii a activat imediat mecanismul de constatare a pagubelor și colectează rapoartele pentru determinarea pierderilor. Estimarea pagubelor va dura 30 de zile.
„Din păcate, avem mai multe provocări în domeniul agricol - înghețurile din aprilie, o vară secetoasă și caniculară, pesta porcină africană, instabilitate tot mai mare a condițiilor meteo, tot mai multe fenomene atmosferice extreme”, a spus șeful Guvernului.
Dorin Recean a subliniat că Guvernul continuă susținerea producerii locale cu valoare adăugată înaltă și subvenționarea sectorului agricol. El a spus că în ultimii ani au fost alocate șase miliarde de lei pentru susținerea agricultorilor, acesta fiind cel mai mare sprijin financiar alocat vreodată, care a adus rezultate concrete. Mai exact, suprafața de irigare a fost extinsă cu peste 1000 ha, exporturile de vinuri au crescut cu circa 20%, efectivul de bovine - cu 10%, producția de lapte - cu 17%, iar vinurile Moldovei au obținut peste 7500 de medalii internaționale, poziționând țara drept cea mai premiată din Europa de Est în ultimii zece ani.
Totodată, statul subvenționează polițele de asigurare agricolă – până la 70% din costul asigurării este acoperit de bugetul de stat. În 2024, au fost depuse 502 cereri de asigurare, iar statul a achitat peste 61 milioane lei din bugetul de stat pentru acoperirea acestor costuri.
În același timp, cu ajutorul financiar al Guvernului, fermierii au extins echipamentele antiploaie și antigrindină la 961 de ha de suprafețe protejate ale plantațiilor multianuale. Tot cu sprijinul Guvernului, în ultimii trei ani, au fost renovate și modernizate 402 ferme, a afirmat Dorin Recean.
„Guvernul a debursat deja peste 1 miliard de lei în primele luni din 2025 pentru fermieri, dintr-un total de 1,7 miliarde alocate pentru acest an. Prin Bugetul +Plus, fondul AIPA a fost suplimentat cu 200 de milioane de lei, iar, gradual, va fi returnat TVA-ul. Oferim instrumente avantajoase de creditare - fermierii mici și mijlocii au acces la credite cu o rată preferențială de 5,1%, o componentă de grant de până la 30 % din valoarea finanțării, termeni flexibili de rambursare de până la cinci ani și posibilitatea de accesare a garanțiilor financiare”, a menționat șeful Guvernului.
Dorin Recean a mai informat fermierii că Planul de Creștere Economică finanțat de Uniunea Europeană prevede o alocare de 300 milioane de euro destinate investițiilor în agricultură, ceea ce confirmă prioritatea pe care statul o acordă sectorului agricol, gospodăriilor țărănești și fermierilor din toată țara.
Sancțiuni de peste 9,7 milioane de lei, aplicate de Fisc în urma controalelor efectuate în prima jumătate a anului
Serviciul Vamal a încasat peste 700 mil de lei în ultima săptămână
Valoarea compensațiilor la energie acordate antreprenorilor a depășit 65 de milioane de lei
Euro și dolarul cresc la început de săptămână
Moldova a importat mărfuri de peste 93 de miliarde de lei în primul semestru al anului 2025
Președinta Maia Sandu: Fondurile europene vor fi direcționate spre dezvoltarea infrastructurii, educației, economiei și sectorului energetic
Peste 100 de companii au primit granturi de circa 15 milioane de lei în luna iunie
VIDEO // Săptămâna viitoare, Guvernul va aproba documentul unic privind Programul „Europa este aproape"
Noi capacități de producere a energiei regenerabile, disponibile pentru investitori
Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova, inaugurat la Rădeni, Strășeni
Comisia de Evaluare a Judecătorilor, vizată în 22 de procese la CSJ
FOTO Localitatea Carabetovca din raionul Basarabeasca se modernizează prin programul guvernamental „Satul European” #MoldovaPoate
Vicepreședinta Parlamentului Doina Gherman, la finalul mandatului actualului Legislativ: „Am reușit să aducem Moldova mai aproape de Europa și să investim în oameni”
Cetățenii moldoveni, care au muncit peste hotarele țării, se pot adresa la CNAS pentru a beneficia de pensii și alte prestații sociale
VIDEO // Daniel Vodă: „Acuzațiile unor politicieni privind sistemul informațional al alegerilor sunt neîntemeiate. Acesta rămâne 100% sub controlul CEC”
Agroenergie pentru viitor. Discuții cu fermierii din Costești despre fotovoltaice și biogaz
Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră aplică un set de măsuri pentru fluidizarea traficului transfrontalier în perioada estivală
Energocom a semnat acordul de finanțare cu BERD pentru procurarea de gaze naturale și energie electrică în perioada rece
Vremea face ravagii în Ungaria. Caniculă și furtuni în România
Un spital regional modern va fi construit la Cahul. Un acord cu BEI a fost semnat la Chișinău
Premierul Dorin Recean a avut o discuție cu noul director de țară al Băncii Mondiale pentru Republica Moldova, Ulrich Schmitt
VIDEO // Premierul Dorin Recean: „Republica Moldova nu va permite ca cineva să dirijeze alegerile noastre din exterior”
Alexandru Adam este oficial director al Administrației Naționale a Penitenciarelor
Cetățenii sunt atenționați despre înregistrarea cazurilor de înșelăciune privind programările pentru viză sau angajarea în Germania
Drumarii susțin educația conducătorilor auto și integritatea în gestionarea infrastructurii rutiere