
Impactul înghețurilor și acțiunile de sprijin pentru agricultori, analizate la Guvern. Dorin Recean: „Vom continua să oferim sprijin fermierilor”
Impactul înghețurilor de la începutul lunii aprilie asupra plantațiilor pomicole și viticole și acțiunile de sprijin pentru agricultori au fost analizate astăzi în cadrul unei ședințe desfășurate la Guvern cu participarea premierului Dorin Recean, ministrei Agriculturii și Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga, și a reprezentanților celor mai mari asociații agricole din țară. Prim-ministrul a menționat necesitatea aplicării cât mai eficiente a mecanismului de evaluare a pagubelor și a accentuat că Guvernul va continua să ofere sprijin fermierilor, transmite MOLDPRES.
„Împreună cu ministra Agriculturii Ludmila Catlabuga am avut o discuție cu fermierii și asociațiile de profil despre înghețurile din aprilie, cum au fost afectate plantațiile pomicole și viticole aflate în plină înflorire și ce face Guvernul pentru a sprijini sectorul agricol”, a anunțat Dorin Recean.
Potrivit oficialului, cele mai afectate plantații sunt cele de caise, cireșe și piersici. Ministerul Agriculturii a activat imediat mecanismul de constatare a pagubelor și colectează rapoartele pentru determinarea pierderilor. Estimarea pagubelor va dura 30 de zile.
„Din păcate, avem mai multe provocări în domeniul agricol - înghețurile din aprilie, o vară secetoasă și caniculară, pesta porcină africană, instabilitate tot mai mare a condițiilor meteo, tot mai multe fenomene atmosferice extreme”, a spus șeful Guvernului.
Dorin Recean a subliniat că Guvernul continuă susținerea producerii locale cu valoare adăugată înaltă și subvenționarea sectorului agricol. El a spus că în ultimii ani au fost alocate șase miliarde de lei pentru susținerea agricultorilor, acesta fiind cel mai mare sprijin financiar alocat vreodată, care a adus rezultate concrete. Mai exact, suprafața de irigare a fost extinsă cu peste 1000 ha, exporturile de vinuri au crescut cu circa 20%, efectivul de bovine - cu 10%, producția de lapte - cu 17%, iar vinurile Moldovei au obținut peste 7500 de medalii internaționale, poziționând țara drept cea mai premiată din Europa de Est în ultimii zece ani.
Totodată, statul subvenționează polițele de asigurare agricolă – până la 70% din costul asigurării este acoperit de bugetul de stat. În 2024, au fost depuse 502 cereri de asigurare, iar statul a achitat peste 61 milioane lei din bugetul de stat pentru acoperirea acestor costuri.
În același timp, cu ajutorul financiar al Guvernului, fermierii au extins echipamentele antiploaie și antigrindină la 961 de ha de suprafețe protejate ale plantațiilor multianuale. Tot cu sprijinul Guvernului, în ultimii trei ani, au fost renovate și modernizate 402 ferme, a afirmat Dorin Recean.
„Guvernul a debursat deja peste 1 miliard de lei în primele luni din 2025 pentru fermieri, dintr-un total de 1,7 miliarde alocate pentru acest an. Prin Bugetul +Plus, fondul AIPA a fost suplimentat cu 200 de milioane de lei, iar, gradual, va fi returnat TVA-ul. Oferim instrumente avantajoase de creditare - fermierii mici și mijlocii au acces la credite cu o rată preferențială de 5,1%, o componentă de grant de până la 30 % din valoarea finanțării, termeni flexibili de rambursare de până la cinci ani și posibilitatea de accesare a garanțiilor financiare”, a menționat șeful Guvernului.
Dorin Recean a mai informat fermierii că Planul de Creștere Economică finanțat de Uniunea Europeană prevede o alocare de 300 milioane de euro destinate investițiilor în agricultură, ceea ce confirmă prioritatea pe care statul o acordă sectorului agricol, gospodăriilor țărănești și fermierilor din toată țara.
Un brand din Moldova, model de succes pe piața din Kazahstan
UE sprijină modernizarea a 19 întreprinderi agricole din mediul rural cu granturi de peste 380 mii de lei
Constantin Borosan va prelua din 1 septembrie funcția de director al ANRE
Raionul Căușeni a primit, în ultimii patru ani, investiții de la Guvern de peste 380 de milioane de lei. Dorin Recean: „Vom continua să investim în fiecare localitate”
GALERIE FOTO // Circulație deschisă pe podul peste râul Bâc și pe pasajul peste calea ferată de pe drumul M1
Două proiecte pentru consolidarea sănătății animalelor în R. Moldova, aprobate de Guvern
Circulația a fost deschisă pe podul peste râul Bâc și pe pasajul peste calea ferată de pe drumul M1 #MoldovaPoate
Reformele în sectorul energetic din Republica Moldova, descrise de revista „The Economist” drept un exemplu remarcabil în regiune
Euro și dolarul se apreciază
Elevi și studenți din țară și din străinătate au vizitat Parlamentul în cadrul unor tururi educaționale
Mesajul Președintei Maia Sandu la mitingul de comemorare a 76 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări, din 5-6 iulie 1949
Donald Trump nu exclude posibilitatea ca SUA să livreze Kievului rachete Patriot. „Ucrainenii sunt loviți puternic”
Oficiul medicilor din Ghiduleni a fost renovat
Un miting-requiem dedicat Zilei de comemorare a victimelor deportărilor regimului comunist a avut loc în capitală
Dorin Recean: „Deportările din Moldova sovietică sunt o rană vie, pe care o poartă mii de familii din Republica Moldova”
Doina Gherman: „Integrarea în Uniunea Europeană nu este un cadou, nu ni se servește pe tavă”
Expoziția „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Amploare, victime și făptași” a fost inaugurată la Chișinău
ONU condamnă cel mai mare atac cu drone al Rusiei împotriva Ucrainei
Moldova a importat mărfuri de peste 93 de miliarde de lei în primul semestru al anului 2025
Igor Grosu: „Semnarea tratatului de aderare la UE până în 2028 este obiectivul nostru național”
FOTO // Un grup de jurnaliști din R. Moldova, vizită de documentare la Shanghai United Media Group, Zhejiang Media Group, la mai multe companii chineze specializate în robotică și din domeniul inteligenței artificiale
După un secol de interdicții, la Paris s-a deschis sezonul scăldatului în Sena
Restricții de circulație în centrul Capitalei. Ce străzi vor fi închise în următoarele zile
Avertizare hidrologică: Cod galben și roșu de scurgeri reduse de apă pe râuri. Autoritățile vin cu recomandări
Zborul Paris – Chișinău a întârziat din cauza unei defecțiuni tehnice. Autoritatea Aeronautică anunță verificări