ro
Economie
01 Mai, 2025 / 03:40
/ Acum 11 ore

Locuitorii din satele unde nu există bancomate vor putea să retragă numerar de pe cardul bancar direct de la magazine

Locuitorii din zonele rurale, unde nu există bancomate, vor putea să retragă numerar de pe cardul bancar direct de la magazine. Astfel, comercianții care au aparate de plată în magazine vor putea să elibereze bani în numerar direct de pe cardul solicitantului, transmite MOLDPRES.

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a precizat că inițiativa vine ca răspuns la solicitările comunității de afaceri și are scopul de a facilita accesul cetățenilor la numerar, chiar și în localitățile unde nu există bancomate.

„Guvernul te ajută să ai acces rapid și simplu la banii din contul tău, fără să mai pierzi timp sau să cauți un bancomat. În curând, în toate localitățile din Moldova, comercianții care au aparate de plată în magazine vor putea să elibereze bani în numerar direct pe cardul solicitantului. Dacă ai nevoie de cash pentru alte necesități decât cumpărăturile în unitățile comerciale, vei putea extrage până la 1000 de lei, fără să te mai duci la bancomat. Pentru asta, mergi la magazin, faci cumpărături și odată cu efectuarea plății cu cardul bancar mai ceri și banii numerar, direct de la comercianții din satul sau orașul tău. Adică tot de ce ai nevoie, e să te adresezi la o unitate comercială ce operează POS terminale, să ai cardul, iar comerciantul să aibă numerarul disponibil”, a explicat viceprim-ministra Doina Nistor, ministră a Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Astfel, orice persoană care deține un card bancar, va putea face o cumpărătură în magazin și solicita retragerea de pe card a maximum 1000 de lei per tranzacție, cu o limită lunară de 100.000 de lei.

„Măsura adoptată contribuie semnificativ la incluziunea financiară și ajută la crearea unui sistem mai accesibil și eficient pentru toți cetățenii, în special pentru cei din zonele rurale. Aceasta va sprijini și dezvoltarea economiei fără numerar și va motiva populația să utilizeze instrumentele electronice de plată, contribuind la o tranziție ușoară spre plăți mai sigure și mai eficiente,” a adăugat Doina Nistor.

Prin această modificare legislativă, agenții economici vor putea să transforme numerarul încasat în tranzacții electronice trasabile, contribuind astfel la reducerea economiei tenebre și la o mai mare transparență a fluxurilor financiare. În plus, comercianții vor beneficia de servicii complementare care le vor stimula afacerea și vor contribui la dezvoltarea infrastructurii de POS terminale în localitățile rurale.

Măsurile vor intra în vigoare doar după ce proiectul de lege de modificare a actelor normative va fi aprobat de Parlament.