
Locuitorii din satele unde nu există bancomate vor putea să retragă numerar de pe cardul bancar direct de la magazine
Locuitorii din zonele rurale, unde nu există bancomate, vor putea să retragă numerar de pe cardul bancar direct de la magazine. Astfel, comercianții care au aparate de plată în magazine vor putea să elibereze bani în numerar direct de pe cardul solicitantului, transmite MOLDPRES.
Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a precizat că inițiativa vine ca răspuns la solicitările comunității de afaceri și are scopul de a facilita accesul cetățenilor la numerar, chiar și în localitățile unde nu există bancomate.
„Guvernul te ajută să ai acces rapid și simplu la banii din contul tău, fără să mai pierzi timp sau să cauți un bancomat. În curând, în toate localitățile din Moldova, comercianții care au aparate de plată în magazine vor putea să elibereze bani în numerar direct pe cardul solicitantului. Dacă ai nevoie de cash pentru alte necesități decât cumpărăturile în unitățile comerciale, vei putea extrage până la 1000 de lei, fără să te mai duci la bancomat. Pentru asta, mergi la magazin, faci cumpărături și odată cu efectuarea plății cu cardul bancar mai ceri și banii numerar, direct de la comercianții din satul sau orașul tău. Adică tot de ce ai nevoie, e să te adresezi la o unitate comercială ce operează POS terminale, să ai cardul, iar comerciantul să aibă numerarul disponibil”, a explicat viceprim-ministra Doina Nistor, ministră a Dezvoltării Economice și Digitalizării.
Astfel, orice persoană care deține un card bancar, va putea face o cumpărătură în magazin și solicita retragerea de pe card a maximum 1000 de lei per tranzacție, cu o limită lunară de 100.000 de lei.
„Măsura adoptată contribuie semnificativ la incluziunea financiară și ajută la crearea unui sistem mai accesibil și eficient pentru toți cetățenii, în special pentru cei din zonele rurale. Aceasta va sprijini și dezvoltarea economiei fără numerar și va motiva populația să utilizeze instrumentele electronice de plată, contribuind la o tranziție ușoară spre plăți mai sigure și mai eficiente,” a adăugat Doina Nistor.
Prin această modificare legislativă, agenții economici vor putea să transforme numerarul încasat în tranzacții electronice trasabile, contribuind astfel la reducerea economiei tenebre și la o mai mare transparență a fluxurilor financiare. În plus, comercianții vor beneficia de servicii complementare care le vor stimula afacerea și vor contribui la dezvoltarea infrastructurii de POS terminale în localitățile rurale.
Măsurile vor intra în vigoare doar după ce proiectul de lege de modificare a actelor normative va fi aprobat de Parlament.
Asociaţia Moldova Fruct își trasează direcțiile de activitate cu sprijin internațional
Încasările Fiscului la buget, în creștere cu 4,6 miliarde de lei în prima jumătate a anului
Antreprenorii începători și cei care doresc să inițieze o afacere pot beneficia de instruiri gratuite
Dolarul scade cu 12 bani, iar euro crește ușor
ANSA lansează o nouă etapă de modernizare prin semnarea unui Memorandum de digitalizare și consolidare a siguranței alimentare
Republica Moldova participă la cea de-a 44-a sesiune a Conferinței FAO la Roma
Republica Moldova atinge un nou record de energie regenerabilă: pe 29 iunie, ponderea a depășit 48%
Investițiile în eficiența energetică a clădirilor pot reduce cheltuielile pentru resurse energetice cu circa 120 milioane de lei
Secretariatul Comunității Energetice a salutat progresele Republicii Moldova în integrarea în piața energetică a UE
Vremea se menține stabilă, fără precipitații
Statul Major ucrainean declară că trupele ruse au fost respinse din regiunea Dnipropetrovsk
Exportul de servicii a crescut cu peste 10 la sută în primul trimestru din 2025
Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată prin lege
Șefa statului a participat la inaugurarea sediului renovat al Centrului de Sănătate Publică Cahul
Republica Moldova, reprezentată la reuniunea de nivel înalt a Constituenței FMI și a Grupului Băncii Mondiale
12 milioane de euro vor fi investite pentru asigurarea accesului la apă potabilă în localitățile rurale
Republica Moldova va primi o finanțare suplimentară de 40 de milioane de euro din partea BERD pentru reabilitarea drumurilor
Guvernul inaugurează expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească” în Piața Marii Adunări Naționale
15 iulie - termenul limită de prezentare de către partide a rapoartelor financiare pentru primul semestru al anului 2025
Premierul Dorin Recean: „În ultimii ani, am obținut independența energetică a țării și ne-am dezlegat de șantajul cu gaz”
Summitul Moldova - UE // Daniel Vodă: „Europa vine la Chișinău pentru că Moldova livrează rezultate concrete și este pe calea transformării”
Eduard Ciobanu, reales președinte al Asociației Presei Sportive din Moldova. „Printre priorități, organizarea unui Campionat European de fotbal printre jurnaliști”
Centrul de Sănătate Publică de la Cahul, inaugurat după modernizare. Maia Sandu: „E nevoie să facem investiții în continuare”
Stelian Ruslan Grecu, student al Academiei Ștefan cel Mare: „Cea mai prețioasă lecție oferită de academie este lecția triumfului dreptății”
Daniel Vodă, despre protestul organizat la Guvern: „Noi construim în timp ce alții strigă, noi venim cu soluții, iar alții cu spectacol”