
Garanții de securitate pentru Ucraina. Emmanuel Macron s-a întâlnit cu șefii de stat major din 30 de țări
Președintele francez Emmanuel Macron s-a întâlnit marți la Paris cu șefii de stat major din 30 de țări dispuse să contribuie la garanțiile de securitate pentru Ucraina în cazul unei încetări a focului, pe fondul unei apropieri între Washington și Moscova, relatează France Presse, transmite MOLDPRES cu referire la Agerpres.
La întâlnirea cu Macron, desfășurată în cursul după-amiezii, au participat responsabili militari din 30 de țări aparținând UE și/sau NATO, între care Marea Britanie și Turcia, precum și reprezentanți ai Alianței Nord-Atlantice.
Reuniunea survine într-un moment în care delegația ucraineană purta discuții cu o echipă americană în Arabia Saudită pentru a aborda modalități menite să pună capăt războiului declanșat de Rusia în Ucraina, la peste trei ani de la invazia pe scară largă a Moscovei.
Această reuniune este „importantă”, a apreciat ministrul francez al apărării Sébastien Lecornu, de asemenea prezent, căci „vine să pună o primă piatră cu privire la garanțiile de securitate”.
Printre subiectele abordate la discuția cu ușile închise de la Paris a fost problema despre 'cum ar trebui să arate armata ucraineana în viitor, pornind de la principiul că prima garanție de securitate rămâne armata ucraineană, astfel încât vom refuza orice formă de demilitarizare a Ucrainei', a declarat ministrul francez al apărării la Forumul de apărare și de securitate de la Paris.
Cu un efectiv de 800.000 de militari, armata ucraineană este cea mai importantă din Europa, afirmă frecvent președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Ideea desfășurării unor trupe europene în Ucraina a fost invocată în repetate rânduri în ultimele săptămâni.
Parisul și Londra în special sunt îndeaproape implicate în discuțiile privind punerea în aplicare a unei astfel de opțiuni. Premierul britanic Keir Starmer organizează sâmbătă la rândul său o reuniune virtuală cu liderii țărilor dispuse să ajute la împiedicarea reluării ostilităților în Ucraina în cazul unei încetări a focului.
Înainte de a lua în considerare o desfășurare de trupe, vor trebui definite contururile a ceea ce ar fi misiunea acestei coaliții de țări voluntare, a afirmat Sébastien Lecornu în publicația La Tribune Dimanche. 'Reuniunea șefilor de stat major de marți va permite să dezvoltăm această reflecție', anunțase el.
„Decizia finală depinde de stabilirea unor condiții clare: care sunt misiunea, obiectivul, mandatul și garanțiile în termeni de protecție americană”, a reluat marți la Paris ministrul olandez al apărării, Ruben Brekelmans, afirmând că Washingtonul rămâne un „aliat de încredere” în cadrul NATO.
Ministrul francez al apărării se va întâlni miercuri cu omologii săi din grupul E5 (Franța, Germania, Marea Britanie, Italia și Polonia), precum și cu reprezentanți ai Uniunii Europene și NATO și, prin videoconferință, cu ministrul ucrainean al apărării.
Reuniunea se va axa pe ajutorul pentru Ucraina, într-un moment în care Statele Unite și-au suspendat sprijinul militar și schimbul în materie de informații cu Kievul, precum și cu privire la „reînarmarea necesară a Europei și a țărilor noastre respectiv”.
Țările Uniunii Europene au dat undă verde unui plan pentru mobilizarea a circa 800 miliarde de euro pe patru ani pentru apărarea continentului european și ajutor pentru Ucraina.
În Franța, care încearcă să evite un blocaj financiar, bugetul apărării va trebui și el majorat, Sebastien Lecornu menționând un „orizont în jur de 100 de miliarde de euro pe an”, față de 50,5 miliarde în 2025.
Pe plan intern, miercuri va fi dezbătută în Adunarea Națională o propunere de rezoluție privind creșterea sprijinului pentru Ucraina, care face apel la confiscarea activelor rusești, inițiativă căreia guvernul se opune.
Formațiunea de extrema dreaptă Rassemblement National a indicat că nu va vota în favoarea rezoluției în forma sa actuală, deoarece sprijină integrarea Ucrainei în UE.
Ministrul apărării se va întâlni apoi joi cu președinții grupurilor parlamentare, în prezența premierului Francois Bayrou.
Președintele Emmanuel Macron are planificată pentru vineri o reuniune cu șefii companiilor din industria de apărare, care au fost chemați să crească ritmul de producție de la invazia Rusiei în Ucraina în 2022 și care trebuie să se pregătească pentru un potențial aflux de noi comenzi.
Premierul Ucrainei, Denis Șmîgal, și-a anunțat demisia
Parlamentul ucrainean a prelungit legea marțială și mobilizarea generală până în luna noiembrie
Franța avertizează asupra riscului unei confruntări militare cu Rusia în următorii 3–5 ani
Donald Trump oferă Rusiei un termen de 50 de zile pentru negocieri
Președintele SUA ar putea da undă verde Ucrainei să utilizeze rachetele ATACMS pentru atacuri desfășurate adânc în teritoriul rus
VIDEO // Remaniere în Ucraina: Zelenski îl propune pe premierul în exercițiu în funcția de ministru al apărării
Mihai Popșoi, la Bruxelles: „Sprijinul constant al UE ne face mai rezilienți”
Remaniere majoră la Kiev. Zelenski a anunțat cine ar putea fi noul premier al Ucrainei
Zelenski susține că a avut o discuție productivă cu emisarul special american Kellogg la Kiev
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova