
Declarațiile Președintei Maia Sandu de la conferința de presă comună cu Marta Kos, comisar european pentru Extindere
Stimată doamna Comisar,
Dragă Marta,
Bun venit la Chișinău în prima Dumneavoastră vizită oficială în țara noastră.
Această vizită arată a câta oară că Uniunea Europeană este alături de Moldova. Ca de fiecare dată, UE este aici să ne sprijine în situații dificile, dar și să ne ajute să construim un viitor mai bun pentru toți moldovenii.
Peste o lună se fac 3 ani de când am depus cererea de aderare, iar în acest răstimp am făcut pași mari pe această cale. Am îndeplinit recomandările Comisiei Europene și am convins toate statele membre că suntem gata pentru inițierea negocierilor. Anul trecut, am început oficial negocierile pentru aderare prin prima conferință interguvernamentală.
Europa este calea noastră. Moldovenii au decis acest lucru la referendumul din 20 octombrie. Am ales Europa pentru că înseamnă pace, bunăstare, democrație și siguranță. Întro lume tot mai incertă, vrem să fim parte dintr-o comunitate de state care împărtășesc aceste obiective și care se sprijină reciproc.
În ultimii ani, Moldova a trecut prin multe încercări. Dar nu am fost niciodată singuri. Când pandemia ne-a pus la încercare, UE ne-a ajutat cu acces la vaccinuri și sprijin pentru spitale. Când războiul din Ucraina a forțat mii de ucraineni să fugă din calea bombelor, UE ne-a sprijinit în efortul nostru de a le oferi adăpost. Când Gazprom a încercat să ne șantajeze cu gazele, Uniunea Europeană ne-a ajutat să cumpărăm gaz din alte surse și să protejăm cetățenii de prețurile mari.
Astăzi, ne confruntăm cu noi provocări. Kremlinul folosește din nou energia ca armă de șantaj. În stânga Nistrului, oamenii au stat în frig și întuneric, după ce Gazprom a decis unilateral să oprească livrarea de gaze naturale, încălcând propriile obligații contractuale. Pe malul drept, șantajul energetic a dus la majorarea prețurilor la electricitate.
Dar Moldova nu este singură în fața acestor probleme. Astăzi, Uniunea Europeană vine cu un nou pachet de sprijin pentru a atenua impactul acestei crize. Prin acest sprijin, pe malul drept, vom compensa parțial creșterea tarifelor la energia electrică pentru consumatorii casnici și agenții economici. Pentru malul stâng, oferta de sprijin se extinde dincolo de ajutorul de urgență de 10 zile, cu îndeplinirea anumitor condiții.
Cu sprijinul UE vom trece și peste această criză, dar, și mai important, în următorii doi ani, vom face investiții semnificative în sectorul energetic pentru a consolida securitatea și eficiența sectorului și a reduce costurile atât pentru economie cât și pentru cetățeni.
Moldova deja a făcut pași fermi pentru a deveni independentă din punct de vedere energetic. De doi ani, pe malul drept, nu mai suntem vulnerabili în fața șantajului cu gaze naturale, iar după trei decenii de așteptare, Linia de înaltă tensiune Vulcănești – Chișinău, care ne va conecta la rețeaua electrică a României și a Uniunii Europene, urmează să fie finalizată în acest an. Vom construi alte două linii electrice cu UE, Bălți-Suceava și Strășeni-Gutinaș, care vor permite livrarea de energie electrică din diverse surse, la prețuri previzibile.
Un alt pas important este dezvoltarea energiei regenerabile. La finele anului trecut, peste 16% din energia consumată în Moldova provenea deja din surse regenerabile. Anul trecut guvernul a lansat licitații pentru proiecte solare și eoliene care ar putea atrage până la 190 milioane de euro în sectorul energiei regenerabile.
De asemenea, investim în îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice și rezidențiale și sprijinim companiile private să investească în energie regenerabilă și eficiență energetică.
Independența energetică este un pilon esențial al securității noastre naționale. Cu sprijinul Uniunii Europene, Moldova devine tot mai pregătită să facă față provocărilor externe în timp ce construim un viitor mai sigur pentru cetățeni.
Parcursul nostru european deja aduce beneficii concrete.
Călătorim în Europa fără vize, iar în călătorii vorbim la telefon la prețuri reduse. Peste 60% din produsele fabricate în Moldova pentru export ajung pe piețele europene. Cu fonduri europene construim drumuri, poduri, școli, dotăm spitale, aducem apeducte în sate, sădim hectare de copaci și renovăm casele de cultură. Sprijinim antreprenorii și investim în viitorul nostru.
-
În următoarele săptămâni, instituțiile europene urmează să aprobe Planul de Creștere pentru Moldova, un plan de investiții în valoare de 1,8 miliarde euro, iar primii bani vor ajunge în Moldova în acest an.
-
Republica Moldova se pregătește să devină parte a Zonei Unice de Plăți în Euro (SEPA) ceea ce va face transferurile bancare mai accesibile, mai rapide și mai sigure pentru moldovenii care muncesc sau au afaceri în Europa.
-
Împreună cu UE, lucrăm ca până la sfârșitul acestui an, taxele de roaming dintre Moldova și țările membre să fie eliminate complet, facilitând călătoriile și comunicarea fără costuri suplimentare.
-
Producătorii noștri vor avea mai multe oportunități de a vinde produsele agricole pe piața europeană după ce vor fi eliminate cotele de export.
Avem un obiectiv ambițios – să finalizăm negocierile de aderare în mandatul actualei Comisii Europene.
Doamnă Comisar Marta Kos, vă mulțumesc pentru angajamentul Dvs față de Moldova și contăm pe sprijinul Dvs. Viitorul nostru este în Uniunea Europeană. Și împreună, îl vom face realitate.
Președinta Maia Sandu efectuează o vizită în Franța: va avea întrevederi cu Emmanuel Macron și în legislativul francez
Șefa statului a adresat un mesaj de felicitare tuturor femeilor cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii
Pacienții cu afecțiuni oncologice vor beneficia de tratament modern la standarde internaționale datorită unui nou accelerator liniar la Institutul Oncologic
Energie verde la Ialoveni: Prim-ministrul a vizitat turbina eoliană din satul Suruceni
Președinta Maia Sandu salută aderarea Republicii Moldova la spațiul unic de plăți în euro (SEPA)
Prim-ministrul Dorin Recean a discutat cu reprezentanții autorităților publice locale din raionul Ialoveni: „Viitorul localităților noastre depinde de implicarea fiecărui primar”
Șeful Guvernului, Dorin Recean, a inspectat trei proiecte care îmbunătățesc condițiile de viață ale locuitorilor din Suruceni și Ialoveni
Șefa statului a anunțat simplificarea procesului de perfectare a moștenirii
Premierul Dorin Recean a vizitat două afaceri inovatoare în domeniul producerii, dezvoltate în raionul Ialoveni
SUA au lansat o acțiune militară împotriva rebelilor houthi din Yemen
Mii de oameni participă la o manifestație proeuropeană la București
Zeci de mii de manifestanți protestează împotriva corupției la Belgrad
Aproape 800 de absolvenți de liceu au participat la târgul universitar de la Edineț
Președintele ucrainean a numit o echipă de negociatori pentru eventuale convorbiri de pace
Peste 2000 de oameni au dat start programului guvernamental de împădurire de primăvară. Generația Pădurii a plantat 130 de mii de puieți, în satul Geamăna, Anenii Noi
Președintele Zelenski dezminte orice încercuire a trupelor ucrainene în regiunea rusă Kursk
Peste 2000 de oameni au dat start programului guvernamental de împădurire de primăvară
Copiii, cei mai afectați de virușii sezonieri. Recomandări privind prevenirea formelor grave de boli respiratorii
Ministra Sănătății avertizează părinții că rujeola a revenit în regiune și îi îndeamnă să vaccineze copiii
Ucraina a doborât 130 de drone lansate de Rusia în cursul nopţii
Legislativul s-a alăturat campaniei naționale de împădurire „Generația Pădurii”
Ministerul Educaţiei a lansat ciclul de evenimente regionale în cadrul campaniei „Învață în Moldova”
Un șofer de 30 de ani și-a pierdut viața după ce a intrat cu mașina într-un copac în orașul Sângera
Poșta Moldovei a lansat o carte poștală dedicată Campaniei Naționale de Împădurire „Generația Pădurii”
Elevii au mers astăzi la lecții pentru a recupera o zi de vacanță