
Președinta Maia Sandu și Comisara Europeană pentru Extindere, Marta Kos, au anunțat un pachet de sprijin pentru securitatea energetică a Moldovei
Președinta Maia Sandu și Comisara Europeană pentru Extindere, Marta Kos, au convenit astăzi asupra unei strategii de securitate energetică pentru Moldova și a unui pachet de sprijin de doi ani din partea Uniunii Europene.
Strategia are două obiective principale: să reducă la zero dependența Moldovei de sursele energetice rusești și să o integreze pe deplin în piața energetică europeană. Pachetul financiar pentru anul 2025 este de 250 milioane de euro, dintre care 100 milioane de euro nerambursabile vor fi alocate până în aprilie 2025.
În termen scurt, fondurile europene vor sprijini gospodăriile de pe malul drept al Nistrului, care se confruntă cu creșteri semnificative ale prețurilor, acoperind costurile suplimentare de electricitate pentru până la 110 kWh pe lună până la sfârșitul anului 2025. De asemenea, vor fi alocate fonduri pentru sprijinirea familiilor celor mai expuse crizei și instituțiilor sociale, cum ar fi școli, grădinițe și spitale.
Companiile private din sectorul agroalimentar și cel de producție vor beneficia un sprijin în valoare de 15 milioane de euro pentru acoperirea costurilor mai mari la energie. În plus, Uniunea Europeană va mobiliza 50 milioane de euro prin intermediul instituțiilor financiare internaționale pentru investiții în eficiența energetică gospodăriilor, întreprinderilor mici și mijlocii și clădirilor autorităților publice locale.
Pe termen lung, această strategie va sprijini Moldova în asigurarea securității energetice prin investiții și reforme în sectorul energetic, eliminând orice dependență de resursele energetice rusești care fac țara și cetățenii noștri vulnerabili la șantajul Kremlinului.
Președinta Maia Sandu a declarat: „Alături de partenerii noștri europeni, vom depăși această criză și vom continua să investim semnificativ în sectorul energetic pentru a îmbunătăți securitatea și eficiența acestuia. Astfel, vom deveni mai puternici și nu vom mai putea fi șantajați.”
Planul include și o ofertă de sprijin pentru regiunea transnistreană în valoare de 60 milioane de euro. Acest sprijin va fi condiționat de respectarea drepturilor fundamentale în regiune, creșterea progresivă a tarifelor pentru agenți economici și va exclude sprijin pentru activitățile cu intensitate energetică sporită.
Sprijinul dat completează investițiile UE din perioada 2021-2024, când 240 milioane de euro au fost alocate pentru sistemul energetic.
Independența energetică este un pilon esențial al securității naționale. În ultimii ani, Moldova a făcut pași concreți pentru a reduce dependența energetică. De doi ani, malul drept nu mai este vulnerabil la șantajul cu gaze naturale, iar în acest an va fi finalizată Linia de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău, conectând Moldova la rețeaua electrică a României și a Uniunii Europene. În plus, vor fi construite două noi linii electrice de înaltă tensiune, Bălți-Suceava și Strășeni-Gutinaș, pentru a asigura livrarea de energie din surse diverse, la prețuri previzibile.
Totodată, Moldova investește în dezvoltarea energiei regenerabile, care a ajuns să acopere peste 16% din consum. Guvernul a lansat licitații pentru proiecte solare și eoliene ce ar putea atrage până la 190 milioane de euro în sector. De asemenea, sunt renovate energetic clădirile publice și blocuri rezidențiale, iar sectorul privat beneficiază de sprijin în tranziția spre energie verde.
Președinta Maia Sandu efectuează o vizită în Franța: va avea întrevederi cu Emmanuel Macron și în legislativul francez
Șefa statului a adresat un mesaj de felicitare tuturor femeilor cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii
Pacienții cu afecțiuni oncologice vor beneficia de tratament modern la standarde internaționale datorită unui nou accelerator liniar la Institutul Oncologic
Energie verde la Ialoveni: Prim-ministrul a vizitat turbina eoliană din satul Suruceni
Președinta Maia Sandu salută aderarea Republicii Moldova la spațiul unic de plăți în euro (SEPA)
Prim-ministrul Dorin Recean a discutat cu reprezentanții autorităților publice locale din raionul Ialoveni: „Viitorul localităților noastre depinde de implicarea fiecărui primar”
Șeful Guvernului, Dorin Recean, a inspectat trei proiecte care îmbunătățesc condițiile de viață ale locuitorilor din Suruceni și Ialoveni
Șefa statului a anunțat simplificarea procesului de perfectare a moștenirii
Premierul Dorin Recean a vizitat două afaceri inovatoare în domeniul producerii, dezvoltate în raionul Ialoveni
SUA au lansat o acțiune militară împotriva rebelilor houthi din Yemen
Mii de oameni participă la o manifestație proeuropeană la București
Zeci de mii de manifestanți protestează împotriva corupției la Belgrad
Aproape 800 de absolvenți de liceu au participat la târgul universitar de la Edineț
Președintele ucrainean a numit o echipă de negociatori pentru eventuale convorbiri de pace
Peste 2000 de oameni au dat start programului guvernamental de împădurire de primăvară. Generația Pădurii a plantat 130 de mii de puieți, în satul Geamăna, Anenii Noi
Președintele Zelenski dezminte orice încercuire a trupelor ucrainene în regiunea rusă Kursk
Peste 2000 de oameni au dat start programului guvernamental de împădurire de primăvară
Copiii, cei mai afectați de virușii sezonieri. Recomandări privind prevenirea formelor grave de boli respiratorii
Ministra Sănătății avertizează părinții că rujeola a revenit în regiune și îi îndeamnă să vaccineze copiii
Ucraina a doborât 130 de drone lansate de Rusia în cursul nopţii
Legislativul s-a alăturat campaniei naționale de împădurire „Generația Pădurii”
Ministerul Educaţiei a lansat ciclul de evenimente regionale în cadrul campaniei „Învață în Moldova”
Un șofer de 30 de ani și-a pierdut viața după ce a intrat cu mașina într-un copac în orașul Sângera
Poșta Moldovei a lansat o carte poștală dedicată Campaniei Naționale de Împădurire „Generația Pădurii”
Elevii au mers astăzi la lecții pentru a recupera o zi de vacanță