ro
Oficial
27 Mai, 2025 / 23:41
/ Acum 1 zi

Prim-ministrul Dorin Recean: „Vrem să ducem colaborarea noastră cu Japonia la un nivel nou”

Proiectele realizate în țara noastră cu suportul Japoniei și posibilitățile de aprofundare a cooperării moldo-nipone în mai multe domenii-cheie au fost discutate la întrevederea premierului Dorin Recean cu președintele Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA), Akihiko Tanaka, care se află pentru a doua oară la Chișinău.

În ultimii ani, Japonia, prin intermediul JICA, a oferit Republicii Moldova sprijin financiar în valoare de aproximativ 42 de milioane de euro, sub formă de granturi și împrumuturi avantajoase.

Șeful Executivului și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul constant de care a beneficiat țara noastră din partea Japoniei. Totodată, au fost apreciate rezultatele cooperării în domeniile: sănătate, agricultură, educație, digitalizare, economie, afaceri interne și finanțe.

De asemenea, premierul Dorin Recean a subliniat beneficiile pe care le oferă țara noastră investitorilor și a pledat pentru atragerea mai multor companii nipone în Republica Moldova.

„Vrem să ducem colaborarea noastră cu Japonia la un nivel nou. Vedem interes din partea companiilor japoneze pentru țara noastră și vrem să deschidem mai multe uși pentru investiții”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.

În context, șeful Guvernului a menționat inițiativele de promovare a imaginii țării noastre și a invitat oficialii japonezi la pavilionul Republicii Moldova de la Expoziția mondială de la Osaka, unde, pe 31 august 2025, va fi organizată Ziua Republicii Moldova.

JICA este o organizație guvernamentală, împuternicită să sprijine creșterea economică și socială în țările în curs de dezvoltare și să promoveze cooperarea internațională. Fondurile japoneze au fost utilizate pentru proiecte concrete precum: echipamente medicale moderne pentru cinci spitale din țară, care contribuie la îmbunătățirea calității serviciilor medicale; 19 autospeciale de intervenție pentru pompieri și echipele de descarcerare, care ajută la salvarea de vieți în situații de urgență; peste 1.000 de agricultori au fost sprijiniți pentru a adopta practici sustenabile, inclusiv instalarea de sisteme fotovoltaice în 47 de ferme, în valoare totală de aproximativ 2,6 milioane de euro; subvenții de circa 2 milioane de euro pentru achiziționarea de îngrășăminte agricole, menite să susțină productivitatea fermelor locale, dotarea Bibliotecii Naționale cu echipamente moderne, care permit digitizarea patrimoniului cultural și accesul mai ușor la informație.