ro
Politică
30 Aprilie, 2025 / 07:20
/ 13 Martie, 2025

Igor Grosu despre Moldova 3: „Realitatea noastră este următoarea: o parte a cetățenilor noștri se informează dintr-o bulă informațională, pe care o produce cineva în exterior”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat joi, 13 martie, că va susține deschiderea unui post TV public care să emită în limba rusă. El a precizat că acesta va fi un instrument împotriva dezinformării, comunică MOLDPRES.

Șeful Legislativului a reiterat că autoritățile au lansat acum câțiva ani un program de studiere a limbii române, însă aceste măsuri trebuie amplificate în condițiile unui război hibrid.

„Realitatea noastră este următoarea: o parte a cetățenilor noștri se informează dintr-o bulă informațională, pe care o produce cineva în exterior. Unii spun că trebuie să le creăm condiții pentru a învăța limba română. Sună bine, dar asta durează. Statul nu a realizat acest obiectiv de la independență încoace. Noi, acum doi-trei ani, am lansat proiectul de studiere a limbii române pentru alolingvi. Acesta nu este un panaceu pe termen scurt și mediu, dar noi suntem într-un război informațional acum”, a declarat Grosu.

El a menționat că acest post, care va emite în limba rusă, ar trebui să fie sub control public.

Cu o reacție despre necesitatea lansării Moldova 3 a venit astăzi și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

„Problema nu este că nu există informație în limba rusă. Problema este că, în proporție covârșitoare, această informație vine din surse obscure, plătite de regimuri care au un interes clar: să semene neîncredere, să divizeze și să mențină dependența față de trecut. Un trecut străin nouă”, a afirmat Vodă, subliniind totodată că vorbitorii de limbă rusă au fost, timp de 20 de ani, consumatori preponderent de mass-media din afara țării.

El a adăugat că Moldova 3, fiind parte a televiziunii publice, poate ajunge în casele tuturor cetățenilor, inclusiv în Găgăuzia și regiunea transnistreană, unde astăzi, practic, nu există alternative la propaganda rusească.

Referindu-se la obiecții de genul „statul trebuie să promoveze limba română, nu să investească în conținut rusesc”, Vodă a subliniat că Moldova 3 ar putea deveni cel mai bun instrument de promovare a limbii române printre vorbitorii de limbă rusă.

Un canal public în limba rusă, creat pentru a combate dezinformarea, a adus rezultate scontate în alte țări. În Estonia, de exemplu, a crescut consumul de conținut local în rândul vorbitorilor de rusă, a scăzut influența posturilor de propagandă rusească și s-a înregistrat un grad mai mare de integrare a comunității rusofone în viața națională.

„Dacă vrem să avem o societate informată, trebuie să vorbim cu toți cetățenii, nu doar cu cei care ne sunt deja convinși”, a mai susținut funcționarul.

Un nou proiect de lege a fost înregistrat miercuri, 12 martie, în Parlament, propunând ca Televiziunea Națională să emită și în limba rusă, pentru a asigura accesul vorbitorilor de rusă la informații oficiale și corecte. Inițiativa aparține deputaților PAS, Eugen Sinchevici și Natalia Davidovici.