ro
Societate
31 Mai, 2025 / 11:42
/ Acum 1 zi

Specialiștii ANSP avertizează că există risc crescut de boli digestive în urma ploilor abundente

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează populația asupra riscurilor sanitare generate de ploile abundente și potențialele inundații locale, comunică MOLDPRES.

Solicitat de Agenție, Ion Bîncă, șeful Direcției supraveghere epidemiologică a bolilor cu factor de transmitere alimentar și hidric, a menționat că nivelul crescut al apei în râuri și pâraie poate afecta calitatea apei din fântâni și izvoare, poluând culturile agricole și favorizând apariția bolilor digestive grave, precum bolile diareice acute (BDA) și hepatita virală A.

„Este esențial ca populația să ia măsuri de precauție pentru a preveni contaminarea alimentelor și a apei potabile, întrucât infecțiile intestinale se pot răspândi rapid în asemenea condiții”, a menționat sursa citată.

El a specificat că simptomele bolilor diareice acute includ: grețuri, vărsături, febră de până la 40°C, dureri abdominale, scaune frecvente și apoase, pierderea apetitului și stare generală de slăbiciune. În cazuri severe pot apărea deshidratarea, septicemia și șocul toxico-infecțios.

Solicitată de MOLDPRES, medicul igienist din cadrul ANSP, Liliana Carp, a menționat că, în urma ploilor abundente, apa din fântâni trebuie verificată și tratată, iar multe izvoare trebuie curățate și asanate.

„Dezinfecția fântânii se face cu substanțe precum hipocloritul de sodiu, clorura de var, cloramina, iar fântâna se acoperă cu un capac pentru o perioadă de șase ore. Apa poate fi folosită după dispariția totală a mirosului de clor și după verificarea de laborator a calității. În localitățile în care există sisteme centralizate de aprovizionare cu apă, producătorul de apă potabilă, sub îndrumarea specialiștilor, va controla calitatea apei distribuite, luând măsurile necesare pentru ca aceasta să îndeplinească cerințele de conformitate”, a spus specialistul.

Specialiștii ANSP recomandă populației: să nu consume apă din fântânile afectate de inundații; să spele bine fructele și legumele sub apă curgătoare; să evite alimentele care au intrat în contact cu apă murdară; să prelucreze termic produsele alimentare.

ANSP îndeamnă autoritățile publice locale să intensifice monitorizarea calității apei și a situației epidemiologice, pentru a preveni izbucnirea unor focare de infecții.