
Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare 2025: „Spații comune: Crearea de orașe și comunități prietenoase cu păsările”
În anul 2025, Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare va fi marcată în două etape: astăzi, 10 mai, și în toamnă, pe 11 octombrie, pentru a reflecta ciclurile de migrație ale păsărilor între emisfera nordică și cea sudică, transmite MOLDPRES.
Tema acestui an – „Spații comune: Crearea de orașe și comunități prietenoase cu păsările” (Shared Spaces: Creating Bird-Friendly Cities and Communities) – subliniază importanța coexistenței armonioase între oameni și păsările migratoare în mediile urbane și rurale.
„Pe măsură ce urbanizarea se extinde rapid, păsările migratoare se confruntă cu numeroase amenințări: pierderea habitatelor naturale din cauza dezvoltării infrastructurii, coliziunile fatale cu clădiri puternic iluminate, poluarea, utilizarea pesticidelor care reduc sursele de hrană, precum și perturbările provocate de specii invazive, cum ar fi pisicile domestice. Aceste provocări impun măsuri colective pentru a transforma orașele și comunitățile în adevărate refugii pentru păsările migratoare”, explică Agenţia de Mediu a Republicii Moldova.
Potrivit ecologiştilor, pentru a contribui la protejarea acestora, fiecare poate adopta acțiuni simple, dar eficiente.
„Este vorba de plantarea de vegetație autohtonă pentru a oferi hrană și adăpost; reducerea poluării luminoase prin diminuarea iluminatului nocturn inutil; utilizarea de materiale și designuri arhitecturale care previn coliziunile păsărilor cu clădirile; crearea de spații verzi și coridoare ecologice care facilitează migrația și reproducerea păsărilor. Aceste măsuri nu doar că protejează fauna aviară, ci contribuie și la îmbunătățirea calității vieții oamenilor, prin crearea unor medii mai sănătoase și mai echilibrate”, indică sursa citată.
Agenția de Mediu îndeamnă autoritățile publice locale, organizațiile neguvernamentale, instituțiile de învățământ și cetățenii să se implice activ în promovarea și aplicarea practicilor prietenoase cu păsările, prin organizarea de evenimente educaționale și ateliere tematice; implementarea de proiecte de amenajare urbană care să includă elemente favorabile păsărilor; monitorizarea și cercetarea populațiilor de păsări migratoare pentru a evalua impactul măsurilor adoptate.
„Prin colaborare și implicare, putem transforma orașele și comunitățile noastre în spații în care atât oamenii, cât și păsările migratoare, pot trăi și prospera în armonie”, rezumă Agenţia de Mediu.
Plecarea, dar și sosirea păsărilor migratoare este un eveniment important care marchează trecerea de la un anotimp friguros la cel călduros și invers. Migrația păsărilor este un fenomen ciclic, întâlnit la sute de specii din întreaga lume. În țara noastră se află atât păsări care pleacă toamna în țările calde și revin primăvara, cât și specii care petrec iarna la noi și se întorc în această perioadă în nordul Europei.
O delegație a Comitetului European pentru Prevenirea Torturii a efectuat o vizită de monitorizare în Republica Moldova
Un nou raport de evaluare națională evidențiază progresele Moldovei în tranziția verde
Ambasadorul Alexandr Roitman îndeamnă cetățenii moldoveni aflați în Israel să se conformeze instrucțiunilor de securitate emise de autorități
Ploi slabe și temperaturi în ușoară creștere, prognozate de meteorologi în weekend
Târguri cu produse autohtone, organizate în sectoarele capitalei
Condiții mai bune de studii pentru 13 mii de elevi. 30 de mln de euro vor fi investiți în modernizarea mai multor școli
Rețeaua NeuroDiaspora.MD, lansată la Chișinău. Premierul Dorin Recean: „I-am îndemnat pe toți profesioniștii moldoveni să colaboreze”
Poliția a inițiat o cauză penală pentru profanarea mormintelor din Cimitirul evreiesc din Chișinău
Speakerul Igor Grosu condamnă vandalizarea pietrelor funerare de la Cimitirul Evreiesc: „Un act barbar”
Euro și dolarul cresc la început de săptămână
FOTO // Festivalul „La izvorul Osoiencelor”, organizat la Horești, Fălești. Maia Sandu: „Astfel de sărbători ne amintesc cât de important este să rămânem uniți”
MAI condamnă actele de violență și provocările care au avut loc în timpul marșurilor desfășurate în capitală
Iranul lansează un nou val de rachete spre Israel, pe fondul loviturilor asupra Teheranului
Igor Grosu, la Festivalul „La Vatra Învârtitelor”: „Atât timp cât în satele noastre sunt oameni care știu să-și păstreze tradițiile, țara va merge înainte”
FOTO // Festivalul Fanfarelor, organizat la Complexul Manuc Bey din Hâncești. Igor Grosu: „Astfel de evenimente ne unesc și ne fac să nu uităm ce popor talentat suntem”
Atenție, călători! Activitatea punctului de trecere a frontierei „Leova–Bumbăta” va fi temporar suspendată
BUGET PLUS // Mai mult sprijin pentru antreprenori. 100 milioane de lei vor fi alocate suplimentar de Guvern pentru programele de granturi gestionate de ODA
MAE: Ambasada Republicii Moldova la Tel Aviv nu are informații privind cetățeni moldoveni răniți în urma atacurilor din Israel
Președinta Maia Sandu, în vizită la Natalia Doga: Îndemn Guvernul să aprobe cât mai curând redenumirea aeroportului în cinstea Maestrului Eugen Doga
DOC // Circulația mijloacelor de transport de mare tonaj pe drumurile publice va fi restricționată în zilele caniculare
FOTO // Expoziție dedicată poetului național Mihai Eminescu, inaugurată la Parlament
Zece morți și 200 de răniți în Israel în urma atacurilor Iranului cu rachete
Maia Sandu, vizită la soția lui Eugen Doga: Președinta donează 10 mii de euro pentru păstrarea creațiilor maestrului și anunță sprijin pentru ca Aeroportul să poarte numele compozitorului
Israelul lovește noi infrastructuri energetice în Teheran
VIDEO // „Vă mulțumim pentru fiecare viață salvată”. Mesajul transmis de Maia Sandu cu ocazia Zilei Lucrătorului Medical