ro
Societate
11 Mai, 2025 / 00:35
/ Acum 14 ore

Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare 2025: „Spații comune: Crearea de orașe și comunități prietenoase cu păsările”

În anul 2025, Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare va fi marcată în două etape: astăzi, 10 mai, și în toamnă, pe 11 octombrie, pentru a reflecta ciclurile de migrație ale păsărilor între emisfera nordică și cea sudică, transmite MOLDPRES.

Tema acestui an – „Spații comune: Crearea de orașe și comunități prietenoase cu păsările” (Shared Spaces: Creating Bird-Friendly Cities and Communities) – subliniază importanța coexistenței armonioase între oameni și păsările migratoare în mediile urbane și rurale.

„Pe măsură ce urbanizarea se extinde rapid, păsările migratoare se confruntă cu numeroase amenințări: pierderea habitatelor naturale din cauza dezvoltării infrastructurii, coliziunile fatale cu clădiri puternic iluminate, poluarea, utilizarea pesticidelor care reduc sursele de hrană, precum și perturbările provocate de specii invazive, cum ar fi pisicile domestice. Aceste provocări impun măsuri colective pentru a transforma orașele și comunitățile în adevărate refugii pentru păsările migratoare”, explică Agenţia de Mediu a Republicii Moldova.

Potrivit ecologiştilor, pentru a contribui la protejarea acestora, fiecare poate adopta acțiuni simple, dar eficiente.

„Este vorba de plantarea de vegetație autohtonă pentru a oferi hrană și adăpost; reducerea poluării luminoase prin diminuarea iluminatului nocturn inutil; utilizarea de materiale și designuri arhitecturale care previn coliziunile păsărilor cu clădirile; crearea de spații verzi și coridoare ecologice care facilitează migrația și reproducerea păsărilor. Aceste măsuri nu doar că protejează fauna aviară, ci contribuie și la îmbunătățirea calității vieții oamenilor, prin crearea unor medii mai sănătoase și mai echilibrate”, indică sursa citată.

Agenția de Mediu îndeamnă autoritățile publice locale, organizațiile neguvernamentale, instituțiile de învățământ și cetățenii să se implice activ în promovarea și aplicarea practicilor prietenoase cu păsările, prin organizarea de evenimente educaționale și ateliere tematice; implementarea de proiecte de amenajare urbană care să includă elemente favorabile păsărilor; monitorizarea și cercetarea populațiilor de păsări migratoare pentru a evalua impactul măsurilor adoptate.

„Prin colaborare și implicare, putem transforma orașele și comunitățile noastre în spații în care atât oamenii, cât și păsările migratoare, pot trăi și prospera în armonie”, rezumă Agenţia de Mediu.

Plecarea, dar și sosirea păsărilor migratoare este un eveniment important care marchează trecerea de la un anotimp friguros la cel călduros și invers. Migrația păsărilor este un fenomen ciclic, întâlnit la sute de specii din întreaga lume. În țara noastră se află atât păsări care pleacă toamna în țările calde și revin primăvara, cât și specii care petrec iarna la noi și se întorc în această perioadă în nordul Europei.