ro
Aderare la UE
16 Iulie, 2025 / 14:45
/ Acum 1 zi

Vicepreședinta Comisiei Europene, Henna Virkkunen, reconfirmă sprijinul pentru parcursul european al R. Moldova

Vicepreședinta executivă a Comisiei Europene pentru suveranitate tehnologică, securitate și democrație, Henna Virkkunen, aflată în prima sa vizită la Chișinău, a salutat progresele făcute de Republica Moldova în ultimii ani în domeniul digitalizării și tehnologiilor informaționale, menționând că acestea joacă un rol foarte important în parcursul european al Republicii Moldova, oferind beneficii enorme atât pentru cetățeni, cât și pentru mediul de afaceri, informează MOLDPRES.

„Uniunea Europeană confirmă angajamentul de a continua colaborarea cât mai strânsă cu Republica Moldova, sprijinind țara în parcursul său european, iar digitalizarea și comunicațiile joacă un rol foarte important în acest parcurs și oferă beneficii enorme, atât pentru cetățeni, cât și pentru mediul de afaceri”, a declarat Henna Virkkunen, care a susținut astăzi, la Chișinău, o conferință de presă cu viceprim-ministra Doina Nistor, ministră a Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Henna Virkkunen a afirmat că a discutat cu Doina Nistor în special despre digitalizare și tehnologie, domenii în care, potrivit oficialului, Moldova a făcut progrese în ultimii ani.

Vicepreședinta executivă a Comisiei Europene a mai subliniat necesitatea consolidării rezilienței în contextul atacurilor cibernetice, menționând că acestea „reprezintă o îngrijorare majoră pentru Uniunii Europeană, dar și pentru Republica Moldova”.

„Atacurile cibernetice, orice fel de interferențe din străinătate, reprezintă o îngrijorare majoră pentru Uniunea Europeană, dar și pentru Republica Moldova. Noi cu toții ne ciocnim cu atacuri cibernetice masive. Din acest motiv, este atât de important să avem grijă de infrastructura critică, de servicii și de toate procesele electronice”, a spus Henna Virkkunen.

Totodată, oficialul a dat asigurări că UE va oferi sprijin Republicii Moldova, subliniind necesitatea de a fi asigurată securitatea alegerilor parlamentare din toamna acestui an.

„Suntem angajați în totalitate să sprijinim securitatea alegerilor care se vor petrece curând în Republica Moldova, consolidând rezervele pentru Centrul de Securitate Cibernetică. Noi am ajutat deja Moldova în pregătirea programelor de reziliență, pentru a face față la orice fel de atacuri cibernetice. De asemenea, am sprijinit echipele de reacție rapidă, de răspuns rapid la atacurile cibernetice. Suntem încântați de asemenea să anunțăm că accesul Republicii Moldova la rezervele de securitate cibernetică al Uniunii Europene a fost acum confirmat de Consiliu. Noi ne vom asigura că orice fel de proceduri de achiziție pentru servicii de securitate cibernetică vor fi facilitate și Republica Moldova va putea solicita acest fel de asistență din partea prestatorilor de servicii, pentru a putea să răspundă la orice fel de incidente de securitatea cibernetică”, a subliniat vicepreședinta executivă a Comisiei Europene.

La rândul ei, viceprim-ministra Doina Nistor, ministră a Dezvoltării Economice și Digitalizării, a afirmat că Uniunea Europeană a fost și este un partener de încredere pentru Republica Moldova și că integrarea digitală este cea mai rapidă și mai tangibilă cale de a deveni cu adevărat parte din Europa.

„Republica Moldova își menține statutul de lider regional în domeniul tehnologiilor și IT-ului, iar acest angajament se reflectă în fiecare decizie și în fiecare reformă și parteneriat strategic pe care îl construim”, a specificat Doina Nistor.

Viceprim-ministra a anunțat inițierea discuțiilor pentru crearea unui hub de excelență în inteligență artificială, sau așa-numita antenă de inteligență artificială în Republica Moldova, care va fi conectată la rețeaua europeană de centre și fabrici AI.

„De ce este necesar acest lucru? Pentru că avem nevoie de tehnologie avansată în industriile strategice, în agricultură, în medicină, dar și în sistemele guvernamentale. Antena AI va funcționa pe platforma viitorului „Moldova Hightech Park”, găzduită de universități, fiind disponibilă pentru studenți, cercetători, antreprenori, dar și companii”, a spus oficialul.

Totodată, Doina Nistor a comunicat că a fost inițiat procesul de recunoaștere reciprocă a semnăturilor electronice cu Uniunea Europeană.

„Moldova recunoaște semnăturile electronice ale Uniunii Europene încă din anul 2021, iar în această toamnă vom ajusta semnătura electronică a Republicii Moldova la standardele Uniunii Europene. Este un alt pas important pentru cei peste 300.000 de utilizatori activi ai semnăturii electronice. Începând cu luna iulie, Moldova deja a fost inclusă în lista de încredere a prestatorilor europeni de semnături electronice. Aceasta înseamnă, în final, că orice contract semnat digital în Republica Moldova va fi valabil juridic și în Uniunea Europeană. Este o veste extraordinară pentru companiile noastre, pentru comerț, investiții și colaborări transfrontaliere”, a menționat viceprim-ministra.

Vicepreședinta executivă pentru suveranitate tehnologică, securitate și democrație a Comisiei Europene, Henna Virkkunen, efectuează astăzi prima sa vizită în Republica Moldova. Agenda include întâlniri cu președinta Maia Sandu și cu prim-ministrul Dorin Recean. De asemenea, lupta împotriva dezinformării și a atacurilor hibride va fi discutată în cadrul întrevederilor cu reprezentanți ai Comisiei Electorale Centrale, ai Consiliului Audiovizualului și Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării din Moldova.