ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Aproximativ 65 de mii de cetăţeni au avut ocazia să-şi cunoască mai bine primăriile în cadrul Săptămînii transparenţei

15:22 | 23.10.2014 Categorie: Societate

Chişinău, 23 oct. /MOLDPRES/. Cetăţenii din peste 30 de localităţi din 17 raioane ale ţării au avut ocazia să-şi cunoască mai bine primăriile şi consiliile locale în cadrul Săptămînii transparenţei, desfăşurată în perioada 13-19 octombrie. Edili, consilieri locali şi lideri de opinie au desfăşurat în acest interval de timp peste 150 de activităţi la nivelul localităţilor, informează MOLDPRES. 

Potrivit unui comunicat remis presei, cetăţenii au primit cîte un exemplar al Ghidului cetățeanului, au fost invitați la şedinţele consiliilor locale şi au participat la zilele uşilor deschise la primării și instituții sociale. Primarii au prezentat rapoarte de activitate şi au invitat cetăţenii să cunoască modul de executare a bugetului, iar consilierii locali au participat la instruiri tematice. 

„Acest eveniment este organizat pentru prima dată în ţara noastră. Premiera este cu atît mai importantă, cu cît are loc în perioada Săptămînii Europene a Democraţiei Locale (SEDL) marcată anual în toate statele membre ale comunităţii europene, în preajma datei de 15 octombrie", a declarat Serghei Palihovici, Secretar general adjunct al Guvernului. 

În cadrul Săptămînii transparenţei a fost prezentat şi Studiul „Participarea cetățenilor la administrarea localităților" care conţine date despre modul în care primăriile comunică cu cetăţenii şi despre gradul de implicare a locuitorilor comunităţilor locale în luarea deciziilor sau gestionarea bugetului localităţii. Conform studiului, 90 la sută din cetăţenii Republicii Moldova nu participă la consultarea și aprobarea bugetului local, iar 75 la sută nu iau parte la adunările locuitorilor din comunitate. De asemenea, fiecare al patrulea cetăţean nu cunoaște despre dreptul de a participa la ședinţele consiliului local.

Acţiunile au fost organizate de Cancelaria de Stat cu sprijinul Programului Comun Dezvoltare Locală Integrată al Guvernului Republicii Moldova, implementat de către Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor (UN Women), cu susţinerea financiară a Guvernului Danemarcei.

img14000333

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!