ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Populaţia a depus în bănci în octombrie cu 240 milioane de lei mai puţin decît în luna precedentă

16:51 | 21.11.2014 Categorie: Economie

Chişinău, 21 nov. /MOLDPRES/. Persoanele fizice au depus, în luna octombrie, în conturi de depozit la termen peste 2,2 miliarde de lei, cu circa 240 milioane de lei mai puţin decît în luna precedentă, potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), informează MOLDPRES.

Statisticile BNM mai relevă că populaţia a făcut în luna trecută mai multe economii în valută, în condiţiile în care moneda naţională s-a depreciat. Depunerile în valută au depăşi în sumă cu peste circa 180 milioane de lei pe cele în lei moldoveneşti.

Băncile moldoveneşti au atras în luna octombrie depozite la termen în lei moldoveneşti şi valută străină de la persoanele juridice şi cele fizice în sumă totală de circa 3,5 miliarde de lei, cu peste 60 milioane mai mult decît în septembrie, potrivit BNM.

Banca centrală precizează că rata medie ponderată la depozitele noi la termen atrase în moneda naţională a fost în octombrie 5.49 la sută, în scădere cu 1.05 puncte procentuale faţă de perioada similară a anului precedent.

Depunerile cu termen de la 6 pînă la 12 luni, care au fost atrase la o rată medie a dobînzii de 7.38 la sută, au rămas cele mai atractive, notează BNM. Acestea au constituit 38.30 la sută din totalul depozitelor atrase la termen în moneda naţională.

img14001275

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!