ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Bender s-a desfăşurat ultima şedinţă din acest an a Comisiei Unificate de Control

10:44 | 19.12.2014 Categorie: Oficial

Chişinău, 19 dec. /MOLDPRES/. Ultima şedinţă din acest an a Comisiei Unificate de Control (CUC), prezidată de delegaţia Federaţiei Ruse, a avut loc ieri, la Bender, informează MOLDPRES cu referire la Biroul pentru reintegrare.

În cadrul discuţiilor privind formularea agendei şedinţei, Delegaţia Republicii Moldova a insistat asupra includerii subiectului privind libera circulaţie a persoanelor în Zona de Securitate, făcînd referinţă la ultimul incident, produs la 18 decembrie curent, cînd echipa postului PublikaTV a fost blocată nefondat şi i-a fost interzisă participarea la şedinţa CUC de către structurile de forţă transnistrene, chiar dacă postul de televiziune dispune de acreditarea necesară. Incidentul a fost aplanat, iar jurnaliştilor li s-a permis deplasarea doar după implicarea nemijlocită a delegaţiei moldoveneşti.

În pofida faptului că în cadrul întrunirii Comisiei nu a existat un punct de privire comun asupra formulării agendei, partea moldovenească a pledat pentru detensionarea situaţiei şi asigurarea unui climat de încredere reciprocă în cadrul activităţii CUC.

Delegaţia Republicii Moldova a atras atenţia asupra neîndeplinirii de către partea transnistreană a promisiunii de a returna automobilul personal al căpitanului de poliţie Veaceslav Ghenciu, membrul grupului mixt de anchetă din Inspectoratul de Poliţiei din or. Bender. Vehiculul a fost sustras ilegal de către structurile de forţă ale Tiraspolului la 29 noiembrie a.c. La acest subiect partea moldovenească a înmînat delegaţiilor CUC o adresare.

La final, co-preşedinţii CUC au adresat pacificatorilor sincere felicitări cu ocazia Crăciunului şi a Anului Nou. Totodată, s-a decis ca pe 30 decembrie 2014 să se efectueze vizite la posturile din ZS pentru a inspecta nivelul pregătirii efectivului forţelor de pacificare pentru perioada de iarnă şi, concomitent, pentru a oferi pacificatorilor cadouri cu prilejul sărbătorilor de iarnă din partea tuturor componentelor CUC.

Următoarea reuniune va fi organizată pe 15 ianuarie 2015. 

img14002153

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!