ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În 2015 vor fi finanţate de la buget 62 de proiecte din cultură

15:55 | 02.02.2015 Categorie: Cultură

Chişinău, 2 feb. /MOLDPRES/. În 2015 vor fi finanţate din bugetul de stat 62 de proiecte culturale sau cu 9 mai multe faţă de anul precedent, informează MOLDPRES.

În cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc astăzi la Chişinău  ministrul în exerciţiu al  Culturii Monica Babuc a afirmat că la concursul pentru anul curent au fost depuse 111 proiecte din partea a 71 de asociaţii obşteşti, inclusiv uniuni de creaţie. Printre cele cîştigătoare sînt Festivalul Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF,  Ethno Jazz Festival, Bienala de Artă, Saloanele Moldovei şi alte evenimente culturale de anvergură.

„Comparativ cu anul precedent, cota asociaţiilor obşteşti care vor beneficia de finanţare a  proiectelor culturale este acum mai mare. Pentru acest an au obţinut finanţări 44 de asociaţii sau  cu 6 mai multe decît în 2014”, a precizat Monica Babuc.

Potrivit sursei citate, proiectele culturale respective sînt clasificate în opt categorii - Artă populară şi muzeografie, Arte vizuale, Cinematografie, Cultura comunitară, Literatură, Muzică, Patrimoniu cultural şi Teatru.

În 2015 se atestă o creştere a cotelor de finanţare pentru domeniile arte vizuale, cinematografie şi muzică. Totodată, finanţarea proiectelor din alte sfere culturale s-a menţinut la nivelul anului trecut sau a înregistrat o anumită scădere, cauzată de calitatea proiectelor depuse.

Solicitată de MOLDPRES, Monica Babuc a menţionat că  mijloacele financiare   din cadrul proiectelor care nu-s gestionate conform destinaţiei sînt returnate. Totodată,  asociaţiile care au beneficiat de proiecte sînt obligate să prezinte dări de seamă financiare.

În noua redacţie a Regulamentului privind modul de finanţare a proiectelor culturale, aprobată  printr-o Hotărîre de Guvern în octombrie 2014 au fost stabilite criterii distincte de finanţare a acestora, printre care fundamentarea obiectivelor, motivarea bugetului,  importanţa culturală şi cea socială a proiectului, impactul acestuia,  încadrarea lui în obiectivele şi acţiunile Strategiei naţionale de dezvoltare a culturii ş.a.

Pentru proiectele culturale care vor fi realizate în 2015 au fost alocate de la buget două mln de lei.

img15000676

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!