ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Festivalul „Zilele Creangă” s-a extins anul acesta şi la Tîrgu-Neamţ, România

17:50 | 27.02.2015 Categorie: Cultură

Chişinău, 27 feb. /MOLDPRES/. Festivalul „Zilele Creangă” este organizat în acest an în capitala R. Moldova și în două orașe din România, informează MOLDPRES.  

Solicitată de agenție, Eugenia Bejan, director adjunct al Bibliotecii Naţionale „Ion Creangă”, a afirmat că pînă acum, „Zilele Creangă” aveau loc la Iaşi şi Chişinău. „În acest an, Festivalul s-a extins şi la Tîrgu-Neamţ, România. De asemena, în program au mai fost incluse și localitățile românești Pipirig și Humuleşti”, a precizat  Eugenia Bejan.

Potrivit sursei citate, festivalul a început pe 26 februarie la Pipirig, apoi a continuat la Humuleşt și Tîrgu-Neamţ cu mai multe acţiuni culturale: colocvii, medalioane și simpozioane. În zilele de 1-2 martie manifestările vor fi prelungite la Iaşi, iar pe 3 şi 4 martie evenimentele din cadrul Festivalului „Zilele Creangă” se vor desfăşura la Chişinău.

În capitala R. Moldova, programul va demara marţi, 3 martie, la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” cu un medalion literar-artistic „Viziunea crengiană asupra educaţiei” şi cu o expoziţie de carte „Ion Creangă în oglinda timpului”. Ulterior, la Liceul Teoretic „Ion Creangă” va avea loc Festivalul şcolar „Ion Creangă cu neamuri”. Tot aici va fi inaugurată o expoziţie de carte şi una de mărţişoare.

Festivalul „Zilele Creangă” se va încheia pe 4 martie. În această zi, la Filiala de Carte Românească a Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” (în incinta Teatrului „Licurici”) se va desfăşura Concursul de inteligenţă şi creativitate „Miss Smărăndiţa – 2015”, ediţia a XIV-a, la care vor participa 16 eleve din diverse şcoli şi licee din municipiul Chişinău şi suburbii. În cadrul concursului vor fi decernate premii pentru promovarea operei lui Ion Creangă.

Ion Creangă s-a născut la 1 martie 1837 în Humuleşti, România. Scriitorul s-a stins din viaţă la 2 ianuarie 1890 și a fost înmormîntat la Cimitirul „Eternitatea” din Iaşi.   

(Reporter N. Roibu, editor A. Alcază)

img15001327

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!