ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Gala Premiilor UNITEM şi-a desemnat laureaţii

12:22 | 24.03.2015 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 mar. /MOLDPRES/. Circa 50 de premii au fost acordate în cadrul Galei Premiilor Uniunii Teatrale din Moldova (UNITEM), ediţia a  XIV-a, care a avut loc ieri la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din capitală, relatează MOLDPRES.

La eveniment au participat Premierul Chiril Gaburici, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova Vlad Filat, alte personalităţi.

Solicitat de MOLDPRES, preşedintele UNITEM, Alexandru Grecu a afirmat că ediţia din anul curent a fost una cu totul deosebită prin faptul că printre învingători sînt multe nume noi din domeniul artei teatrale - tineri actori, regizori, scenografi, coregrafi ș.a. „Aceasta înseamnă că mişcarea teatrală de la noi e în plină ascensiune şi ea are viitor”, a menţionat Alexandru Grecu.

Premiul pentru cel mai bun spectacol dramatic l-a obținut spectacolul „Familia Tot” de Istvan Orkey, regia Alexandru Cozub, montat la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”. Cu premiul pentru cea mai bună lucrare regizorală a fost distinsă Daniela Burlaca, pentru spectacolul „Scaunele” de Eugene Ionesco, Teatrul-Studio „Geneza-Art”.  

Premiul pentru cel mai bun rol feminin i-a revenit Olgăi Prohorova – pentru rolul Antonia din spectacolul „Svobodnaia para” de Dario Fo, regia Igor Mapov (or. Minsk, Belarus) de la Teatrul de Stat de Dramă şi Comedie „N. Aroneţkaia” din Tiraspol, iar premiul pentru cel mai bun rol masculin -  lui Tudor Andriuţă, actor la Teatrul Republican Muzical-Dramatic „B. P. Hasdeu” din Cahul pentru rolul Panait din spectacolul „Vine apa sau Nimfodora” de Dumitru Matcovschi,  regia Anatol Burlacu.

Teatrul de Revistă „Ginta Latină” a luat premiul pentru  cel mai bun spectacol pentru copii – „Notenkraker sau …al cincilea anotimp…” după Ernst Theodor Amadeus Hoffmann, regia Mihai Ţărnă, iar Teatrul Municipal de Păpuşi „Guguţă” din capitală – premiul pentru cel mai bun spectacol în teatrul de păpuşi pentru spectacolul „Extra-terestru show” de Aurica Plăcintă, regia Gabriela Lungu.

Actriţa Diana Decuseară de la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”  s-a ales cu premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin – pentru rolul Aghika din spectacolul „Familia Tot” de Istvan Orkey, regia Alexandru Cozub şi actorul Igor Izman de la Teatrul Republican „Luceafărul” –  cu premiul pentru cel mai bun rol secundar masculin pentru rolul Piticul din spectacolul „Frumoasa adormită” după Charles Pierrot,  regia Boris Focşa.

Premiul de excelenţă a fost înmînat lui Iurie Harmelin, conducător artistic şi regizor-şef  la Teatrul Dramatic de Stat pentru Tineret „S Uliţî Roz” şi lui Dan Puric, actor, eseist şi regizor de teatru din România. Actorul de teatru şi film Vladimir Zaiciuc a obținut premiul pentru întreaga activitate.

Întrebat de MOLDPRES, Alexandru Grecu a evitat să spună cîţi bani s-au cheltuit pentru ediţia a XIV-a a Galei Premiilor UNITEM, afirmînd doar că bugetul acesteia este egal cu cel al unui teatru pentru două luni.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img15001948

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!