ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Natalia Gherman a participat la un forum al ONU privind prevenirea crimei şi justiţia penală

14:18 | 13.04.2015 Categorie: Oficial

Chişinău, 13 apr. /MOLDPRES/. Vicepremierul Natalia Gherman, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a participat duminică la segmentul la nivel înalt al celui de-al XIII-lea Congres ONU privind prevenirea crimei şi justiţia penală, care se desfășoară, în perioada 12-14 aprilie, la Doha (Qatar), relatează MOLDPRES cu referire la Serviciul de informare și comunicare cu mass-media al MAEIE.

În cadrul reuniunii, şefa diplomaţiei de la Chişinău a ținut un discurs prin care a reconfirmat rolul supremaţiei legii în promovarea dezvoltării durabile şi asigurarea păcii şi prosperităţii în întreaga lume, prioritate pe care ţara noastră s-a angajat să o sprijine în noua agendă globală de dezvoltare post-2015.

Oficialul moldovean a accentuat necesitatea consolidării sistemelor naţionale de justiţie şi a capacităţilor de aplicare a legii pentru asigurarea respectării statului de drept şi diminuarea ratei criminalităţii.

De asemenea, viceprim-ministrul Natalia Gherman a reconfirmat angajamentul Republicii Moldova, asumat prin semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, de reformare a justiţiei, menţionînd şi eforturile întreprinse în acest sens, printre care îmbunătăţirea infrastructurii şi serviciilor juridice la nivel local şi modernizarea procesului de colectare a datelor. În aceeaşi ordine de idei, oficialul moldovean a menționat faptul că Chișinăul a găzduit, în februarie curent, o reuniune internaţională dedicată consolidării capacităţilor instituţionale pentru implementarea agendei de dezvoltare post-2015.

În încheiere a fost exprimat faptul că asistenţa juridică mutuală, cooperarea internaţională și eficienţa instituţiilor de justiţie penală rămîn prerogative de interes particular în agenda de dezvoltare post-2015, care urmează a fi adoptată la New York, la Summit-ul ONU din septembrie curent, Congresul de la Doha contribuind semnificativ la stabilirea acesteia.

O delegație a Republicii Moldova, condusă de viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, efectuează, în perioada 12-14 aprilie, o vizită oficială în Statul Qatar.

(Editor M. Jantovan)

img15002430

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!