ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Au fost decernate premiile naţionale GALEX

18:56 | 23.04.2015 Categorie: Cultură

Chişinău, 23 apr. /MOLDPRES/. La Biblioteca Naţională a Republicii Moldova (BNRM) a avut loc astăzi ceremonia de decernare a premiilor naţionale GALEX pentru cei mai buni bibliotecari şi susţinători ai  bibliotecilor, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de Liga Bibliotecarilor din R. Moldova şi instituţia-gazdă şi se desfăşoară din 2010 de Ziua naţională a bibliotecarilor. Premiile au fost înmînate de către preşedintele Ligii Bibliotecarilor, Ala Panici. În alocuţiunea sa ea a menţionat importanţa acordării acestor distincţii pentru cei mai buni bibliotecari şi susţinători  ai bibliotecii.

Premiul "Cel mai bun om politic susţinător al bibliotecilor" i-a fost conferit Ambasadorului Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Turcia în R. Moldova, Mehmet Selim Kartal, pentru contribuţia deosebită în domeniul gestiunii şi valorificării moştenirii culturale scrise, îmbogăţirea colecţiilor BNRM cu literatură turcă, precum şi pentru dezvoltarea relaţiilor de colaborare între bibliotecile Turciei şi cele ale Moldovei.

Cel mai bun scriitor promotor al cărţii şi lecturii a fost desemnată Maria Şleahtiţchi, pentru implicarea şi contribuţia la organizarea şi desfăşurarea activităţilor de promovare a cărţii naţionale şi a lecturii, iar Grigore Bucătaru, şeful Secţiei cultură a raionului Soroca a intrat în posesia premiului „Cel mai bun fondator de bibliotecă” pentru contribuţia deosebită la modernizarea Bibliotecii Publice Raionale „M. Sadoveanu” şi a bibliotecilor publice săteşti din raion. În total  juriul a acordat 16 premii.

De asemenea, familia regretatului bibliolog, poet, eseist şi filosof al culturii Alexe Rău a instituit un premiu ce va purta numele fostului director al Bibliotecii Naţionale, care va fi decernat anual pentru cea mai bună lucrare ştiinţifică în domeniul biblioteconomiei.  În acest an cu premiul respectiv a fost distinsă lucrarea „Acte basarabene tipărite în limba română în 1811-1861”, coordonată de Maria Danilov.

Premiul Naţional GALEX constă dintr-un cub de cleştar cu inscripţiile „Liga Bibliotecarilor” şi „Premiul GALEX”, avînd în centru un cub mai mic cu signeta BN pe toate laturile – logoul Bibliotecii Naţionale. Cubul este aşezat pe un suport-postament, producător de lumină, care învăluie cubul GALEX într-un joc cromatic multicolor.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img15002629

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!