ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ambasada Franţei la Chişinău a lansat proiectul „Retur la Moldova-Film”

15:56 | 15.05.2015 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 mai. /MOLDPRES/. O coproducţie franco-moldo-germană va fi realizată în ţara noastră în cadrul proiectului „Retur la Moldova-Film”, lansat astăzi la Chişinău de către Ambasada Franţei în R. Moldova, informează MOLDPRES.

Scopul proiectului este de a revalorifica activitatea Studioului „Moldova-Film” şi de a-i readuce faima de altădată.

În cadrul unei conferinţe de presă, care a avut loc astăzi, Ambasadorul Franţei în R. Moldova, Pascal Vagogne, a declarat că ideea i-a apărut în septembrie 2014, cînd a venit la Chişinău.

„Printre priorităţile pe care le-am lansat atunci a fost şi cea legată de activitatea Studioului  „Moldova-Film”. L-am vizitat şi am aflat despre trecutul şi prezentul acestuia care m-a şocat. Am hotărît să lansez proiectul în cadrul Fondului franco-german, care finanţează proiecte terţe în perioada integrării europene. Mă bucur că proiectul nostru a fost selectat. Prin intermediul lui vom instrui studenţii de la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, care pregăteşte specialişti în domeniu. Ei vor realiza un scurtmetraj în limba română”, a subliniat Pascal Vagogne.

Potrivit oficialului francez, acest proiect este un început pentru a face cunoscută cinematografia moldovenească în afara ţării.

La rîndul său, coordonatorul proiectului, Mihai Ţărnă, şeful Catedrei Arta actorului de la Şcoala Internaţională de Film din Paris, a menţionat pentru agenţie că studenţii vor fi selectaţi în cadrul unui concurs, ei vor scrie scenariul şi vor realiza scurtmetrajul, premiera căruia va avea loc în luna septembrie curent.

„Studenţii vor fi instruiţi în luna august de patru profesori din Paris şi de Ana–Felicia Scutelnic din Berlin, Germania. Scopul nostru este de a participa cu acest scurtmetraj documentar despre conflictul de pe Nistru la mai multe festivaluri internaţionale de film”, a  precizat Mihai Ţărnă.

Proiectul a fost susţinut de Ambasada Germaniei la Chişinău şi Ministerul Culturii al Republicii Moldova.

Pentru realizarea acestui proiect Fondul franco-german a contribuit cu 12 mii de euro. Cîte 5 mii de euro au alocat ambasadele Franţei şi Germaniei la Chişinău. De asemenea, bugetul proiectului va fi completat cu mijloace financiare din partea Ministerului Culturii.

(Reporter N. Roibu, editor LA. Alcază)

 

 

 

 

img15003243

img15003243

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!