ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Antreprenorii nu vor mai fi obligaţi să prezinte extrasele din registrele de stat ale persoanelor juridice

14:54 | 29.09.2015 Categorie: Economie

Chişinău, 29 sep. /MOLDPRES/. Șapte instituții publice au exclus obligativitatea prezentării extraselor din Registrele de stat ale persoanelor juridice și întreprinzătorilor individuali. Alte cinci instituții de stat urmează să implementeze aceeași practică în decursul lunii octombrie, informează MOLDPRES cu referire la un comunicat al Secretariatului Consiliului Economic al primului ministru.

Schimbările au fost efectuate la solicitarea premierului Valeriu Streleț, care a cerut Ministerului Justiției să elaboreze o reglementare pentru modificarea tuturor hotărîrilor de Guvern care presupun solicitarea extraselor din Registrul de stat la eliberarea actelor permisive sau prestarea serviciilor. Indicația urma a fi executată pînă pe data de 25 octombrie 2015.

Primele instituții publice care deja nu mai solicită prezentarea extraselor sînt Institutul Național de Metrologie, Editura „Statistica”, Ministerul Culturii, Serviciul Tehnologii Informaționale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, CRIS „Registru”, ministerele Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Secretariatul Consiliului Economic precizează că anularea obligativității prezentării acestor extrase va contribui la „debirocratizarea treptată a mai multor procese cum ar fi achiziții publice, subvenții în agricultură, administrare fiscală și vamală”. Mai mult, antreprenorii nu vor mai fi obligați să prezinte extrasele pe suport de hîrtie și să facă două vizite suplimentare pentru solicitarea și ridicarea acestui document intermediar, cu cheltuieli suplimentare pentru transport, resurse umane și timp.

În anul 2014, conform informației oferite de Camera Înregistrării de Stat, costurile totale suportate de către antreprenori pentru obținerea extraselor din Registrele de stat ale persoanelor juridice și întreprinzătorilor individuali s-au ridicat la opt milioane de lei.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img15006450

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!