ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CCA a sancţionat radiodifuzorii care nu au prezentat declaraţiile cu privire la asigurarea transparenţei proprietăţii

16:10 | 17.11.2015 Categorie: Societate

Chişinău, 17 nov. /MOLDPRES/. Consiliul Coordonator al Audiovizualului a sancţionat astăzi 12 radiodifuzori care nu au prezentat declaraţiile  cu privire la asigurarea  transparenţei proprietăţii, pe care erau obligați să le prezinte pînă la data de 10 noiembrie, comunică MOLDPRES.

În cadrul şedinţei preşedintele CCA Dinu Ciocan a menţionat că în conformitate cu noile modificări la Codul audiovizualului, radiodifuzorii privaţi au fost obligaţi să facă publice numele proprietarului /proprietarilor beneficiari şi datele privind cota lor de participare la capitalul social, precum şi alte informaţii de interes public. Pînă la 10 noiembrie 2015 radiodifuzorii privaţi urmau să facă publice pe pagina web a serviciului de programe informaţiile prevăzute în art. 66 alin. (6) din Codul audiovizualului şi, în acelaşi termen, să le furnizeze Consiliului Coordonator al Audiovizualului.

Astfel, la 11 noiembrie 2015, din cei 120 de radiodifuzori privaţi care deţin licenţă de emisie doar 88 au prezentat declaraţiile cu privire la asigurarea transparenţei proprietăţii (pentru 39 de posturi radio şi 49 de posturi TV).  

Potrivit sursei citate, cu depăşirea termenului prevăzut de legislaţia în vigoare au prezentat declaraţiile 20 de radiodifuzori (pentru 11 posturi de radio şi 9 posturi TV). În acelaşi timp, 12 radiodifuzori nu au prezentat declaraţiile cu privire la asigurarea transparenţei proprietăţii (pentru 3 posturi radio şi 9 posturi TV).

Ca urmare a analizei declaraţiilor înregistrate la  Consiliul Coordonator al Audiovizualului, s-a constatat că 62 au fost întocmite cu anumite omiteri sau neclarităţi, precum neindicarea semnalelor postului de radio/ simbolului postului de televiziune, paginii web, beneficiarilor finali, datelor privind cota de participare a acestora, numele realizatorilor/producătorilor de programe sau de emisiuni şi absenţa copiilor buletinelor de identitate ale beneficiarilor finali.

În cadrul dezbaterilor membrii CCA au avertizat public cei 12 radiodifuzori care nu au prezentat declaraţiile respective. Totodată, întreprinderile audiovizuale sancţionate au fost obligate să prezinte aceste declaraţii în termen de 72 de ore de la aducerea la cunoştinţă a deciziei CCA. De asemenea, CCA a atenţionat radiodifuzorii care au prezentat declaraţiile incomplete sau cu anumite neajunsuri ca în termen de 7 zile calendaristice să remedieze neclarităţile şi să prezinte informaţia completă.

Tot în cursul şedinţei membrii CCA au examinat modul de executare a prevederilor legislaţiei în vigoare şi a condiţiilor la autorizaţiile de retransmisie de către unii distribuitori de servicii. Rezultatele controalelor au atestat că mai mulţi titulari de autorizaţii de retransmisie TV nu respectă oferta serviciilor de programe retransmise aprobată de CCA, fapt pentru care au fost sancţionaţi cu avertizare publică.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img15007887

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!