ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CEC a aprobat Regulamentul privind finanţarea activităţii partidelor politice

13:44 | 23.12.2015 Categorie: Politică

Chişinău, 23 dec. /MOLDPRES/. Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat astăzi Regulamentul privind finanţarea activităţii partidelor politice, informează MOLDPRES.

Preşedintele CEC, Iurie Ciocan, a menționat că ”aprobarea acestui regulament a trecut prin toate fazele de consultări publice, iar timp de șase luni, partidele politice trebuie să-și aducă în regulă toate actele, în concordanţă cu documentul dat”.

Potrivit regulamentului, începînd cu anul 2016, partidele vor prezenta semestrial CEC-ului rapoarte financiare și alte acte interne ce țin de gestionarea și activitatea pe ansamblu a acestora.

Totodată, partidele politice vor primi anual finanţare de la bugetul de stat prin intermediul CEC-ului, suma alocaţiilor fiind stipulată în legea bugetară anuală. Cota procentuală va constituii nu mai mult de 0,2% din veniturile prevăzute în bugetul de stat pentru anul respectiv. Astfel, 50% din această sumă se distribuie partidelor politice proporţional cu performanţele obţinute în alegerile parlamentare, iar 50% - partidelor politice proporţional cu rezultatele obţinute în alegerile locale generale.  

Hotărîrea respectivă va intra în vigoare la 1 ianuarie 2018, fiind publicată în Monitorul Oficial și pe site-ul Comisiei Electorale Centrale.

Regulamentul privind finanţarea activităţii partidelor politice reiese din Legea privind finanţarea partidelor politice, adoptată la 19 martie curent de către Legislativ.

(Reporter P. Beregoi, editor L. Alcază)

img15009031

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!