ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ședințe ale Parlamentului se vor desfășura după ordinea de zi propusă de opoziție

18:57 | 27.04.2016 Categorie: Politică

Chişinău, 27 apr. /MOLDPRES/. Proiectul ordinii de zi a Parlamentului la fiecare a șasea săptămînă ar putea conţine chestiuni înaintate de opoziţia parlamentară, potrivit unui proiect de amendare a Regulamentului Legislativului, aprobat astăzi de Guvern, informează MOLDPRES.

Potrivit avizului, în Raportul Comisiei de la Veneția privind rolul opoziției într-un parlament democratic se menționează că este important ca minoritatea să aibă un cuvînt de spus în stabilirea ordinii de zi, adică în alegerea subiectelor care urmează să fie supuse dezbaterilor.

În opinia Comisiei, stabilirea ordinii de zi doar de către majoritate, care ar autoriza dezbaterile convenabile ei, ar amîna sau ar împiedica altele, nu asigură, de fapt, caracterul efectiv și legitim al democrației parlamentare.

Guvernul consideră că prevederile proiectului, propus cu titlu de inițiativă legislativă, de un grup de deputați, corespund unor hotărîri ale Curții Constituționale, în care Curtea a reliefat rolul opoziției parlamentare pentru funcționarea democrației. Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a declarat în ședința cabinetului de miniștri că astăzi Parlamentul a votat în prima lectură un proiect de lege ce prevedea formarea agendei unor ședințe a legislativului de către opoziție, de aceea în lectura a doua cele două proiecte ar trebui să fie comasate.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img16003398

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!