ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE: Curtea Constituţională trebuie să activeze conform standardelor europene, în mod public şi transparent

09:36 | 21.05.2016 Categorie: Politică

Chişinău, 21 mai /MOLDPRES/. Uniunea Europeană (UE) a recomandat Curţii Constituţionale a Moldovei (CCM) să activeze conform standardelor europene, în mod public şi transparent. Aceasta este concluzia studiului european de evaluare a instituțiilor de drept din R. Moldova, informează MOLDPRES.

Recomandările au fost expuse ieri de către şeful delegaţiei UE în R. Moldova, Pirkka Tapiola, în cadrul unei conferinţe, la care constituționaliștii din UE și R. Moldova au discutat despre teoria și experiența verificării de către Curțile Constituționale a revizuirii legii supreme a statului.

Potrivit oficialului, rolul CCM constă în garantarea drepturilor cetăţenilor şi asigurarea continuităţii legilor în stat. „Curtea Constituţională are menirea să verifice legitimitatea sistemului de drept, a legilor adoptate de Parlament, pentru ca acestea să fie funcţionabile pe termen lung. În acelaşi timp, procesul de decizie trebuie să fie unul transparent. Doar în aşa mod ţara va progresa”, a declarat Pirkka Tapiola.

Preşedintele CCM, Alexandru Tănase, a menţionat că scopul evenimentului este elucidarea aspectelor ce țin de forța juridică a Constituției, ca lege fundamentală care stabilește principiile, pe baza cărora se organizează statul și societatea, precum și limitele de revizuire a acesteia. „Tot mai multe Curţi Constituţionale din ţările europene acceptă să efectueze controlul amendamentelor, de aceea am decis să împărtăşim aceste experienţe, să vorbim despre necesitatea verificărilor, întrucît Constituţia trebuie să reprezinte şi să apere, în mod egal, interesele tuturor cetăţenilor”, a afirmat Tănase.

Prezent la eveniment, vicepreşedintele Parlamentului Liliana Palihovici a specificat că „CCM are menirea să garanteze stabilitatea Legii supreme, iar activitatea acesteia urmează să aducă mai multă încredere cetăţenilor, din motiv că anume Constituţia este garantul democraţiei într-un stat”.

Conferinţa a fost organizată în cadrul proiectului Uniunii Europene „Suport pentru Curtea Constituţională a R. Moldova”. Acesta a demarat în luna februarie 2016, avînd drept scop accelerarea reformei durabile a sectorului justiției în R. Moldova şi asigurarea bunei funcționări a statului de drept prin consolidarea activităţii Curții Constituţionale.

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

img16004026

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!