ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Experţii europeni au prezentat un set de recomandări Guvernului şi Parlamentului R. Moldova

17:14 | 27.05.2016 Categorie: Politică

Chişinău, 27 mai. /MOLDPRES/. Experţii europeni au recomandat Guvernului şi Parlamentului R. Moldova să continue reformarea justiţiei, lupta cu corupţia şi asigurarea independenţei instituţiilor statului. Aceasta este concluzia studiului european de evaluare (peer review) a organelor de drept din ţară, informează MOLDPRES.

Recomandările au fost expuse astăzi de către şeful delegaţiei Uniunii Europene în R. Moldova, Pirkka Tapiola, în cadrul conferinţei de finalizare a misiunilor de evaluare.

Potrivit oficialului, indicaţiile formulate ar avea menirea de a îmbunătăţi situaţia din R. Moldova. „Instituţiile de ocrotire a normelor de drept trebuie să activeze în mod independent, fără a li se aplica vreo presiune în cadrul activităţii şi sarcina experţilor europeni a fost de a expune recomandări, cum ar putea fi asigurat acest lucru”, a declarat Tapiola.

Prezent la eveniment, vicepreşedintele Parlamentului, Liliana Palihovici, a specificat că indicaţiile ar fi axate pe asigurarea independenţei totale a sistemului de justiţie de factorul politic. „Concluziile trebuie să fie urmate de iniţiative elaborate de către Guvern, ulterior acestea fiind votate de Parlament şi implementate cu exactitate. Ne dorim ca după votarea şi punerea în aplicare acestor legi, în 2-3 ani, cetăţeanul să poată simtă schimbarea în stat”, a susţinut Palihovici.

La rîndul său, ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, a precizat că, reforma justiţiei ar fi prioritară pentru R. Moldova, astfel „urmează să punem în practică recomandările expuse. În prezent, avem rezultate, însă acestea sînt întîrziate. De aceea, ne vom axa în continuare pe reforma procuraturii, amplasarea acestora, testarea integrităţii, întrucît legea să asigure drepturile cetăţenilor”.

Studiului european de evaluare (peer review) a fost efectuat ca urmare a unei cereri survenite din partea Parlamentului și a Guvernului R. Moldova. Analiza a vizat Centrul Național Anticorupție, Comisia Națională pentru Integritate, Curtea Constituțională, Procuratura Generală, Institutul Național de Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Supremă de Justiție și Ministerul de Justiție.

(Reporter A. Plitoc, editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!