ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chişinău a demarat Şcoala Internaţională de Vară „Arhitectură – Instalaţii – Peisagistică”

12:22 | 23.07.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 23 iul. /MOLDPRES/. Specialişti din şase ţări (R. Moldova, România, Ucraina, Ungaria, Spania şi Franţa) în domeniul arhitecturii, urbanismului, designului, artei şi antropologiei participă la cea de-a doua ediţie a Şcolii Internaţionale de Vară „Arhitectură - Instalaţii - Peisagistică” (ŞVAIP), care îşi desfăşoară lucrările în perioada 22-31 iulie în Parcul „Zaikin” din Chişinău, informează MOLDPRES.

Solicitat de MOLDPRES, coordonatorul de proiecte  al Asociaţiei „Oberliht”, Vitalie Sprînceană, a menţionat că, timp de 10 zile, cei 30 de participanţi la Şcoala Internaţională de Vară vor interacționa cu locuitorii din jurul parcului și se vor implica activ în acţiuni şi activităţi de organizare, comunicare, design și producţie.

Potrivit sursei citate, Școala de Vară se desfășoară în cadrul proiectului „Centrul Civic al Chişinăului: Parcul „Zaikin” – un parc pentru comunitate" – un proiect de reabilitare şi revitalizare a Parcului Zaikin, un scuar semiabandonat situat la intersecţia străzilor Sfîntul Andrei şi Ivan Zaikin, proiect pe care Asociația Oberliht l-a demarat în 2012.

Ideea pe care organizatorii doresc să o realizeze în cadrul Școlii de Vară este cea de arhitectură comunitară realizată într-un mod participativ, iar scopul școlii constă în amenajarea unor obiecte de mobilier urban în Parcul Zaikin (ex: centru comunitar, teren de joacă, teren de sport, cișmea comunitară), concepute în raport cu noțiunile de convivialitate (prietenie) și mediu natural. Tot aici vor avea loc cîteva proiecţii de filme despre transformările urbane din Chişinău.

„Din 2012 încoace, în Parcul Zaikin am efectuat lucrări de curăţare şi de înverzire a acestei zone şi am amenajat o scenă, unde am organizat zeci de acţiuni culturale, la care a participat comunitatea chişinăuiană”, a mai spus Vitalie Sprînceană.

ŞVAIP a fost pentru prima dată inițiată în 2015 de către Asociația „Archilitic”, rezultatele acesteia fiind materializate prin instalații de lemn în curtea Taberei pentru copii „Nistru” din satul Holercani, raionul Dubăsari. Spre deosebire de anul trecut, ediția 2016, organizată în parteneriat cu Asociația „Oberliht” și Laboratorul de Arhitectură MIEZ, oferă o experiență de lucru cu o echipă internațională pluridisciplinară. Şcoala de Vară se va încheia pe 31 iulie cu prezentarea rezultatelor obţinute.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img16005960

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!