ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Apărării l-a convocat pe atașatul militar al Federației Ruse

12:19 | 18.08.2016 Categorie: Politică

Chișinău, 18 aug. /MOLDPRES/. Atașatul militar şi aero al Federației Ruse la Chişinău Igor Dovbnea a fost convocat la Ministerul Apărării și informat despre îngrijorarea conducerii instituției militare privind participarea trupelor Grupului Operativ Tactic al Federației Ruse /GOTR/, inclusiv a tehnicii militare în planificarea, organizarea şi desfășurarea exercițiilor comune cu aşa-numitele forțe speciale transnistrene, în cadrul cărora a fost forțat cursul de apă al rîului Nistru, informează MOLDPRES.

În cadrul întrevederilor din 15 și 17 august curent cu atașatul militar rus colonelul Igor Dobvnea, șeful Direcției politică de apărare şi planificare a apărării (DPAPA) din cadrul Ministerului Apărării, colonelul Alexandru Harea, a menționat că aceste acțiuni nu corespund măsurilor orientate spre asigurarea stabilității în Zona de securitate şi încalcă prevederile legislaţiei naționale şi tratatelor încheiate în acest sens.

Colonelul Harea a accentuat că astfel de acțiuni contravin articolului 4 al Acordului cu privire la principiile de reglementare pașnică a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, unde unităţile militare ale Federației Ruse, dislocate temporar pe teritoriul țării noastre, trebuie să se conformeze strict principiului de neutralitate.

De asemenea, colonelul Harea şi-a exprimat nemulțumirea față de activitatea comandantului GOTR, colonelul Iurie Zelencov, pe motiv că acesta derulează acțiuni provocatoare în adresa securității Republicii Moldova şi desfășoară întîlniri neoficiale cu conducerea de vîrf a regimului de la Tiraspol.

Șeful DPAPA i-a solicitat atașatului rus să comunice conducerii Ministerului Apărării al Federației Ruse nemulțumirea Ministerului Apărării al Republicii Moldova vis-a-vis de acțiunile GOTR şi al comandantului acestuia, şi, în calitatea sa de reprezentant militar superior al Federației Ruse în Republica Moldova, să întreprindă măsurile necesare pentru a evita, pe viitor, astfel de activități.

La rîndul său, colonelul Igor Dovbnea a precizat că reprezentanții Ministerului Apărării al Federației Ruse au fost informați despre situația creată, dar încă nu au primit un răspuns la acest subiect.

(Reporter V. Rusu, editor A. Răileanu)

img16006602

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!