ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Victor Dumbrăveanu a fost comemorat la 70 de ani de la naştere

18:07 | 19.08.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 19 aug. /MOLDPRES/. Un medalion literar cu genericul „Iubirea noastră-i ca şi ura” în memoria prozatorului, publicistului şi eseistului Victor Dumbrăveanu a avut loc astăzi la Casa Scriitorilor din capitală. Evenimentul a fost organizat de Muzeul Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu” cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la naşterea regretatului scriitor, informează MOLDPRES.

Cu o evocare despre protagonistul manifestării a fost prezentă fiica scriitorului, Doina Dumbrăveanu. Ea a menţionat că a avut o legătură foarte strînsă și prietenoasă cu tatăl său.

„I-am cunoscut foarte bine colegii săi de la ziarul „Tinerimea Moldovei” şi pe cei de la revista „Moldova”. Am fost prima cititoare a tuturor cărţilor sale. Ultimul său roman – „Iubirea noastră-i ca şi ura”, a apărut post-mortem, în 2015. Este un roman care se situează dincolo de tipare”, a accentuat Doina Dumbrăveanu.

Potrivit criticului literar Ion Ciocanu, romanul „Iubirea noastră-i ca şi ura” este o carte meritorie, care adevereşte o muncă responsabilă a autorului în vederea adunării materialului factologic referitor la activitatea lui Leonid Brejnev în R. Moldova, la atmosfera complicată din realitatea anilor respectivi şi la multe întîmplări din culisele puterii de atunci.

””Iubirea noastră-i ca şi ura” este romanul romanelor scriitorului Victor Dumbrăveanu şi romanul-bombă al anului 2015. Cine doreşte să afle ceva despre destinul Moldovei, trebuie neapărat să citească acest roman al lui Victor Dumbrăveanu”, a constatat Ion Ciocanu.

În opinia prozatorului Victor Prohin, Victor Dumbrăveanu a fost primul scriitor de la noi, care prin cărţile sale s-a adresat cititorului adolescent. „Iubirea noastră-i ca şi ura” este un roman de respiraţie largă. Citindu-l, am simţit că trăiesc acele timpuri. Victor Dumbrăveanu a făcut în acest roman o muncă titanică, pe care n-a făcut-o nici unul dintre istoricii noştri”, a remarcat Victor Prohin.

Prozatorul, publicistul şi eseistul Victor Dumbrăveanu s-a născut la 20 august 1946 în satul Corlăteni, raionul Rîşcani. În 1968 a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Moldova. A fost redactor la ziarele „Moldova socialistă”, „Tinerimea Moldovei”, „Capitala”, „Curierul de seară”, revistele „Orizontul”, „Columna” şi „Moldova”. În calitate de scriitor, a debutat în 1975 cu placheta de povestiri „Insula de coral”. A semnat romanele „Numeşte fericirea altfel”, „File de adio”, „Nesomnul bărbaţilor”, „Pasărea din noi”, „Casa cu faţa spre ispită”, „Trăim ultima dată”ș.a. În 2010 i s-a conferit titlul onorific „Maestru al literaturii”. Victor Dumbrăveanu s-a stins din viaţă la 4 decembrie 2011 la Chişinău.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img16006657

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!