ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Deputaţi în legislativul autonomiei găgăuze vor putea deveni şi candidaţi fără studii superioare

13:44 | 06.09.2016 Categorie: Regiuni

Chişinău, 6 sep. /MOLDPRES/.  Adunarea Populară a UTA Gagauz-Yeri (APG) a aprobat ieri o decizie potrivit căreia pentru alegerile în legislativul autonomiei vor fi acceptaţi şi candidaţi fără studii superioare, transmite MOLDPRES.

Aleşii regionali au modificat Codul cu privire la alegerile în UTA Gagauz-Yeri, conform căruia candidatul la funcția de deputat APG “de regulă, trebuie să aibă studii superioare”. Anterior această stipulare a fost suspendată de instanţa de judecată din Comrat, după care la şedinţa din 5 septembrie a fost anulată şi de forul legislativ din autonomie.

Preşedintele Comisiei juridice a APG, Ivan Burgudji, a explicat că “modificările au fost necesare pentru o mai bună desfăşurare a alegerilor în UTA Gagauz-Yeri”. “Conform Regulamentului Găgăuziei, deputat în Adunarea Populară poate deveni orice cetăţean care a împlinit vîrsta de 21 de ani, însă în conformitate cu sistemul educaţional din R. Moldova la 21 de ani încă nu este posibilă obţinerea unei diplome de studii superioare”, a menţionat Burgudji, citat de gagauzinfo.md.

Proiectul de decizie a stîrnit discuţii în rîndul deputaţilor găgăuzi, mulţi pledînd în favoarea respectării anumitor criterii - inclusiv de instruire - pentru a ajunge în legislativul autonomiei.

“Da, ne-am dori ca toţi deputaţii să aibă studii superioare, însă fiecare cetăţean care are vîrsta necesară trebuie să dispună de dreptul să se înregistreze în campania electorală pentru alegerile în APG, indiferent dacă are sau nu studii universitare”, a subliniat în context Dmitri Constantinov, preşedintele Adunării Populare a UTA Gagauz-Yeri.   

Următoarele alegeri în Adunarea Populară a autonomiei vor avea loc la 20 noiembrie 2016. Cetăţenii regiunii vor trebui să aleagă prin vot direct 35 de deputaţi locali, pentru un mandat de patru ani.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img16007063

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!