ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Stoltenberg: Nu există o contradicție între o apărare europeană puternică și o Alianță Nord-Atlantică puternică

14:20 | 27.09.2016 Categorie: Externe

Bratislava, 27 sep. /MOLDPRES/.Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că Uniunea Europeană își poate consolida mijloacele de apărare fără a aduce vreun prejudiciu Alianței Nord-Atlantice, în timp ce guvernul britanic și-a exprimat reticența față de o astfel de idee, transmite AFP, preluată de AGERPRES şi MOLDPRES.

"Nu există o contradicție între o apărare europeană puternică și o Alianță Nord-Atlantică puternică. În realitate, cele două se întăresc una pe alta", a spus secretarul general al NATO, alături de șefa diplomației europene Federica Mogherini, în marja unei reuniuni ministeriale a UE la Bratislava.

Cei 28 de miniștri ai apărării din UE discută marți, în capitala Slovaciei, diferitele piste pentru o mai bună cooperare europeană în materie de securitate și apărare, una din prioritățile fixate la summitul Celor 27 (fără Marea Britanie) de la 16 septembrie la Bratislava.

Chiar dacă un astfel de proiect nu este pe masa discuțiilor, a afirmat Mogherini, britanicii și-au reiterat opoziția față de "orice idee a unei armate europene", prin vocea ministrului lor al apărării, Michael Fallon.

"NATO trebuie să rămînă piatra de temelie a apărării noastre și a apărării Europei", iar ideea unei armate europene "ar submina" autoritatea Alianței Nord-Atlantice, a spus Fallon, la sosirea la reuniunea de marți.

În ceea ce îl privește, Jens Stoltenberg a salutat lansarea unei dezbateri despre "cum poate fi întărită apărarea UE", considerînd, la fel ca șefa diplomației europene, că acest lucru ar fi "complementar" activității NATO.

Dialogul dintre NATO și UE trebuie să fie "transparent și deschis, pentru a garanta că vom întări cu adevărat Europa, apărarea europeană, dar și cooperarea transatlantică", a mai spus șeful Alianței Nord-Atlantice.

 

 

/Editor M.Cucu/

img16007656

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!