ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Oamenii legii au reținut 28 de angajați ai punctelor vamale Tudora şi Palanca, într-un dosar de corupţie

19:37 | 30.09.2016 Categorie: Societate

Chişinău, 30 sep. /MOLDPRES/. Procurorii anticorupţie şi ofiţerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au reţinuţi astăzi 28 de colaboratori vamali ai punctelor de trecere a frontierei Tudora şi Palanca, fiind bănuiţi de corupere pasivă, a anunțat Procuratura Generală (PG). Toţi au fost reţinuţi pe un termen de 72 de ore şi plasaţi în izolator, informează MOLDPRES.

Potrivit Serviciului de presă al PG, este vorba de  inspectori vamali, şefi de ture, şefi de post, precum și de şeful şi adjunctul Biroului Vamal Bender. Oamenii legii au efectuat mai multe percheziții în birourile și locuințele inculpaților pentru a acumula probe privind colectarea ilicită a mijloacelor bănești de către inspectorii vamali de la persoanele care transportau produse alimentare agricole spre piaţa din Ucraina. În schimbul neefectuării controalelor vamale şi neelucidarea eventualelor încălcări, vameșii ar fi perceput taxe ilicite de la călători.

„S-a constatat că şeful de tură şi inspectorii vamali ai postului vamal Tudora, în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, prin acte coruptibile, sub diferite pretexte, au pretins, au extorcat, au acceptat şi au primit de la diferite persoane mijloace financiare pe care le-au acumulat, păstrîndu-le în biroul de serviciu. În urma controlului inopinat efectuat recent de către inspectorii Direcţiei Securitate Internă a Serviciului Vamal, au fost depistate în biroul şefului de tură sume de bani în diferită valută”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii.

„La punctul vamal Palanca procurorii au depistat activităţi infracţionale similare. În urma audierii martorilor și a măsurilor speciale de urmărire penală a organelor de drept, s-a constatat că banii colectați nu s-ar fi oprit la inspectori, dar ar fi fost transmişi șefilor de tură, care la rîndul lor îi transmiteau șefilor posturilor vamale. Ulterior, mijloacele colectate ar fi ajuns la şeful Biroului vamal Bender”, se mai precizează în comunicat.

Pe marginea acestui caz, oamenii legii au pornit o cauză penală pentru corupere pasivă. Persoanele reţinute riscă pînă la 10 ani de închisoare.

(Reporter P. Beregoi, editor L. Alcază)

img16007798

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!