ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziţie de grafică a artistului plastic Iurie Braşoveanu a fost vernisată la Chișinău

13:17 | 22.01.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 22 ian. /MOLDPRES/. O expoziţie personală de grafică sub genericul „Poduri de dor” a artistului plastic Iurie Braşoveanu, originar din Moldova stabilit în Italia, a fost vernisată astăzi la Biblioteca Naţională, informează MOLDPRES.

Expoziţia cuprinde 30 de lucrări de grafică, realizate de autor în ultimii ani.

Solicitat de MOLDPRES, Iurie Braşoveanu a menţionat că în orice lucrare a sa, este multă pasiune, dragoste şi un dor de casă.

La rîndul său, scriitorul Nicolae Dabija a afirmat că Iurie Braşoveanu este un poet în grafică.

„Eu am învăţat poezia din cărţile de pictură. Ilustratorii de carte sînt învăţătorii mei în poezie. Iurie Braşoveanu - cel mai important grafician basarabean la ora actuală - cucereşte sălile de expoziţie ale Europei, fiind un călător care îşi poartă lumea cu sine, un cetăţean al Universului imaginat chiar de arta sa”, a subliniat Nicolae Dabija.

Potrivit artistului plastic Vasile Dohotaru, Iurie Braşoveanu practică un expresionism moderat, pastelat, în tradiţia marilor pictori români contemporani. „Lucrările sale, inspirate din poezia lui Eminescu şi Alecsandri, sînt, în acelaşi timp, pline de dramatism şi justifică starea socială a autorului aflat de mai mulţi ani în străinătate”, a subliniat Vasile Dohotaru.

Iurie Braşoveanu s-a născut la 17 noiembrie 1962 în satul Copăceni, raionul Sîngerei. A absolvit Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală” şi Facultatea de Pictură şi Grafică a Universităţii Pedagogice de Stat ”Ion Creangă” din Chişinău. Timp de 20 de ani, a fost profesor de pictură la Şcoala de Arte Plastice din Sîngerei şi la cele trei şcoli generale din acest oraş. Din 2001 s-a stabilit cu traiul în oraşul Torino, Italia. A pictat două biserici din R. Moldova şi două – din Italia. De asemenea, a ilustrat 15 cărţi semnate de autori din R. Moldova, România şi Italia, precum şi 13 icoane.

Expoziţia va fi deschisă timp de o săptămînă.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17000513

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!