ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Aeroportul Internațional „Mărculești” a fost transmis în administrarea Ministerului Economiei

08:46 | 10.07.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 10 iul. /MOLDPRES/. Întreprinderea de Stat Aeroportul Internațional „Mărculești” a fost trecută din administrarea Ministerului Apărării în administrarea Ministerului Economiei, potrivit unui proiect de hotărîre aprobat astăzi de către Guvern, informează MOLDPRES.

Conform documentului, transmiterea întreprinderii va fi efectuată în termen de o lună.

Potrivit notei informative atașate la proiect, în pofida măsurilor întreprinse, activitatea întreprinderii s-a înrăutățit în ultimii ani în mod constant. Astfel, evoluția indicatorilor principali ai întreprinderii denotă o situație precară, întrucît venitul din vînzări a scăzut de la peste 39 de milioane de lei, în anul 2014, pînă la aproximativ 7,5 milioane lei în 2015. Pierderile înregistrate fiind de 21 de milioane de lei în anul 2015.

În cadrul ședinței de Guvern, viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, a specificat că „în urma modificărilor va fi realizat un audit, iar ulterior se va efectua delimitarea funcțiilor de aeroport și zonă economică liberă pentru organizarea eficientă a instituției și obținerea profitului”.

Aeroportul Internațional Mărculești a fost fondat în anul 2004, în baza unității militare din Mărculești, are o suprafață de 265,2 ha și dispune de infrastructură complexă. În anul 2008, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat Legea cu privire la Aeroportul Internațional Liber „Mărculești”. Legea prevede crearea unei zone economice libere, în baza infrastructurii și teritoriului aeroportului, precum și aplicarea unui regim vamal și fiscal preferențial, în vederea asigurării unui climat investițional favorabil pentru atragerea investitorilor și realizarea proiectelor economice.

Atît aeroportul, cît și zona economică liberă este gestionată de către Întreprinderea de Stat Aeroportul Internațional „Mărculești”, în calitate de investitor general.

(Reporter A. Plitoc, editor L. Alcază)

img17005341

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!